Türk Metal Sendikası Karabük Temsilcisi Dikilitaş:

Türk Metal Sendikası Karabük Bölge Temsilcisi Şahin Dikilitaş, Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) A.Ş'de sendika seçme hakkını kullanan işçilerin işten atıldıklarını iddia etti.

Türk Metal Sendikası Karabük Temsilcisi Dikilitaş:
Dikilitaş, yaptığı açıklamasında, KARDEMİR'de sendikaları ile Çelik-İş Sendikası arasında 9 aydır devam eden yetki mücadelesinde ilk etapta 3 bin 700 civarındaki işçiden 2 bin 100 tanesinin sendikalarını tercik ettiğini söyledi.
Bu süreçte işçinin sendika seçme hakkını baltalamak için işten atmalara baş vurulduğunu anlatan Dikilitaş, şunları söyledi:
"Sendikal mücadelenin başında çok sayıda arkadaşlarımızın yıllık izinleri öne çekilmiş, ardından da ücretsiz izinler başlamıştır. Mağdur edilen bu işçileri için hukuk alanında her türlü mücadele sendikamız tarafından verilmektedir. Fabrika yönetimi önce 29 işçinin sonrada 27 işçinin iş akitlerini feshetmiştir. Sendika olarak bu arkadaşlarımızın haklarınında sonun kadar arayacağız. KARDEMİR'in işçi çıkarma tasarrufu devam ettiği takdirde sosyal barışın altına bomba koyulmuş olacaktır. Zaten kıt kanaat geçinen, ailesinin ve çocuklarının rızklarını geçindirme peşinde olan bu onurlu işçi arkadaşlarımız işten çıkarıldığı zaman bir çıkmaz içine itiliyorlar. Yeni işe alınan bin 149 kişinin işletmeye getirdiği maliyeti, bu arkadaşlarımızın geçmişte ödenmeyen haklarını fazlasıyla karşılamaktadır. Böylelikle KARDEMİR'e ekstra işçi maliyeti binmeyecek ve kalifiye işçi olan mevcut çalışanlar daha da huzurlu ve mutlu hale getirilirdi. Neticede KARDEMİR çalışanları insan gibi yaşamak için hak mücadelesi içine girmişlerdir. İşten çıkarmalar ile ilgili "çalışma performansı yeterli değil, işletmeye ek yük getiriyor" gibi gerekçesiz sebepler uyduruluyor. 15 yıldır çalışan personelin, bu zamana kadar performansının yeterli olmadığı dile getirilmiyordu. Çalışanlara performans testi mi uygulandı da performansların yeterli olup olmadığı belirleniyor. Yine son 3 gün içinde işçi ve kapsam dışı personelin hesapları kesilerek kapı önüne konuluyor. İşten çıkarmaların devam edeceği de öte yandan belirtiliyor. Yıllardır işçiden aidat alarak ayakta duran malum sendikanın ise bu hesap kesimleri karşısında hiç sesini çıkarmaması ve hatta bu hesap kesimlerinde isim belirleyici pozisyonda olduğu iddiaları ise sendikacılık adına ayrı bir utançtır. Başta KARDEMİR yöneticileri olmak üzere, kent yöneticilerimizi, siyasilerimizi, sivil toplum kuruluşlarını ve tüm Karabük halkını KARDEMİR işçilerinin işten çıkarılmaması için duyarlı olmaya davet ediyoruz."