Avusturya ile Samsun arasında kültürel bağ kuruldu

Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (OYDE

Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (OYDEM) ile Avusturya Dışişleri Bakanlığı işbirliğiyle yapılan Avusturya Kitaplığı'nın açılışını gerçekleştirdi. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in de katıldığı açılışın ardından Bakanı Spindelegger, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ile kütüphanenin sözleşmesini imzaladı.

Klasik müzikle karşılanan Avusturya Dışişleri Bakanı Spindelegger, Avusturya kitaplığının oluşumuna katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Bakan Spindelegger, "Burada bulunmaktan çok memnunum ve böyle güzel bir müzikle karşılandığım için herkese çok teşekkür ediyorum. Üç küçük noktayı belirtmek istiyorum. Bir kütüphanenin amacı, kendisini geliştirmektir, eğitimini ilerletmektir, bir araya gelmektir. İkincisi ise bir araya gelmek ve Avusturya bakış açısından fikir alışverişi yapmaktır. Üçüncüsü ise bu kütüphaneyle Avusturya ile Türkiye arasındaki işbirliği için bir taş daha koymuş olmamız, aynı zamanda Samsun'da ve Karadeniz Bölgesi'nde Avusturya'nın planladığını, yapmak istediklerini geliştirmek için bu şekilde bir taş daha koymuş oluyoruz. O yüzden bu kütüphaneyi Avusturya ve Türkiye arasında bir bağ olarak görüyorum." dedi.

Türkiye ile Avusturya'nın tarihsel anlamında kurulan köklü ilişkinin bu gün de sürdüğünü ifade eden Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, bu ekonomik, sanayi ve siyasi işbirliği bağına kitaplık açılışı ile kültürel alanın da eklendiğini vurguladı. Türkiye'nin, dünyada özellikle son 8 yılda gösterdiği performansla her alanda çok önemli yere geldiğini hatırlatan Bakan Demir, "Her şey çalışmakla, planlı programlı bir hedefe doğru organizeli bir şekilde yürümekle oluyor. Türkiye de bu yürüyüşüne emin adımlarla devam etmektedir. Türkiye ile Avusturya, devlet geleneği, medeniyet birikimi ve kültür zenginliği olan iki ülkedir. Türkiye ile Avusturya'nın her alanda çok iyi ilişkileri var. Ekonomi, ticari, sanayi, siyasi alanda yüksek düzeydeki işbirliğini sürdürmektedir. Avusturya kökenli bir firmanın sanat etkinliğinin açılışını yaptık. Bugün kültür anlamında bir kütüphane açılışında birlikteyiz. Terme ilçesinde enerji üretim tesisinin açılışını yapacağız. Burada şöyle bir anlam çıkıyor. Demek ki sanat, kültür, ticaret ve sanayi alanında avusturya ile birlikte Türkiye'nin ve dolayısıyla bizim çok köklü ve dörtlü saç ayağı üzerine temel atmış bulunuyoruz. Avusturya'nın Samsun'un bu yükselişine katkı sağlamaya devam edeceğini umut ediyorum." şeklinde konuştu.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, kütüphanenin burada okuyan öğrencilerin daha iyi yetişmelerine, iyi eğitim almalarına imkan sağlayacağını ifade etti. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ise kütüphane açılışının tarihsel kökleri olan Türkiye-Avusturya ilişkilerinin tekrar canlandırılmasının başlangıcı olduğunu kaydetti. Rektör Prof. Dr. Akan, "En azından eğitim ve kültür anlamında bir başlangıcı ve bir maya olması şeklinde değerlendiriyoruz. Bu maya inanıyorum ki çok daha büyük, geniş ilişkilere yol açacaktır. Bu tarihsel ilişkinin bizim açımızdan özellikle eğitim, bilim ve kültür alanında ilerlemesi çok önemli. Zaten şu anda Avusturya üniversitelerinde de çok sayıda Türk öğrenci olduğunu biliyoruz. Bu konuda özellikle Almanca bölümümüzün gayretiyle öğrenci ve akademisyen alışverişini üst düzeylere yükseltmeyi diliyoruz. Bu konuda biz açığız. Avusturya hükümetinin de bu konuda verimkar olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Yabancı Diller Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (OYDEM) Müdürü Prof. Dr. Zeki Karakaya da ulusal ve uluslararası işlevi olan modern bir kütüphane kurmayı, burayı uluslararası buluşma ve etkinlik merkezine dönüştürmeyi, digital kütüphaneye geçmeyi, yabancı dil öğretimi alanında her türlü yayın ve araç gerece sahip olmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Avusturya kitaplığı açılışında Avusturya'nın Türkiye Büyükelçisi Haide Maria Gürer, Türkiye'nin Avusturya Büyükelçisi Kadri Ecvet Tezcan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci kadıldı. Açılışın ardından Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Samsun'un simgesi olan Atatürk Heykeli'ni ziyaret etti. Heykeli inceleyen Spindelegger, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'dan tarihsel önemi ile ilgili bilgi aldı.