Eski Ve Hurda Araçların Tasfiyesi Semineri

Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdürü Ahmet Arslan, Ortaca araç sahiplerini "Eski ve hurda araçların ekonomiye kazandırılması" konusunda bilgilendirdi.

Eski Ve Hurda Araçların Tasfiyesi Semineri
Seminere Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdürü Ahmet Arslan, Ortaca Mal Müdürü Hüseyin Özyar, Ortaca Vergi Dairesi Şefi Nurettin Şahin, R. Hakan Özdündar, Ali Güneri, İlçe Otomobil ve Nakliyatçılar Odası Başkanı Halil Erpek, Esnaf Odası Başkanı Hüsamettin Karaşahin ve vatandaşlar katıldı.
Eski veya Hurda Araçların tasfiyesi ve Ekonomiye Kazandırılması' hakkında bilgiler veren Ahmet Arslan, "Bu Tebliğde 25 Yaş ve Üstü Olan, Mevcut Olmayan veya Araç Vasfı Kalmayan, 05 Temmuz 2003 Tarihinden Önce Çalınan veya Trafikten Çekme Belgesi Alınan Taşıtlar ve Alıcı Adına Tescil Yaptırılmamış Taşıtlar konusundaki uygulamalara yer verilmiştir. 28 Şubat 2009 tarih ve 27155 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun geçici 2'nci maddesi ile günümüzde ekonomik ömrünü tamamlayarak ya da çeşitli nedenlerle motorlu taşıt olma vasfını yitiren, hurda haline gelen, çalışma imkânı bulunmayan, çalınan, kaybolan ayrıca karayollarına ve trafik düzenine zarar verir hale gelen 30 yaş ve üstü araçlarla ilgili olarak bu türden aracı bulunan mükellefler hakkında yeni düzenlemeler yapılmış ve bu düzenlemelerin uygulamasıyla ilgili olarak çıkarılan 33 Seri No'lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği 25/03/2009 tarih ve 27180 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 1997 öncesi noter satış senetli 72 adet araç, Hurda terk (1979 model ve öncesi) 507 adet araç, Çalıntı terk 3 adet araç, Mevcut olmayan terk 341 adet araç olmak üzere toplam 923 araçla ilgili olarak işlem yapılmıştır. Bu işlemler sonunda 1 milyon 382 bin 817,97 TL Motorlu Taşıtlar Vergisi, 12 bin 812,40 TL Trafik Para Cezası ve 1 milyon 304 bin 075,94 TL. Gecikme Zammı tahsilâtından vazgeçilmiştir. Bu kanun kapsamında hurdaya ayrılabilecek taşıtlar; Otomobil, Kaptıkaçtı, Arazi taşıtları gibi Motosikletler, Minibüs, Panel van, Motorlu karavan, Otobüs v.b., Kamyonet, Kamyon, Çekici, v.b. taşıtlar İl Özel İdarelerine (Bedelsiz) ve MKEK Hurda Müdürlüklerine Teslim Edilebilecektir. Madde Hükmünden faydalanabilecek olanlar; Gerçek ve Tüzel Kişiler, Bunların Mirası Reddetmemiş Mirasçıları Yararlanabilecektir. Madde hükmünden yararlanmak için gerekli başvuruların mükellef adına, Veli, Vasi, Kanuni Temsilciler ile konuya ilişkin olarak Özel Vekâletname ile tayin edilen vekiller tarafından yapılması mümkündür. Maddenin 4. fıkrası kapsamındaki başvuruların bizzat mükellef, veli, vasi tarafından imzalanması gerekmektedir" dedi.