Boşnaklar'ın Kusturica'ya tepkisi sürüyor

Karamürsel Bosna-Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Utaş, Altın Portakal Film Festivali'nde jüri üyesi olacak Emir Kusturica'yı Türkiye'

Karamürsel Bosna-Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Utaş, Altın Portakal Film Festivali'nde jüri üyesi olacak Emir Kusturica'yı Türkiye'ye davet eden Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösterdi. Utaş, Sırp katliamını öven sözleriyle bilinen yönetmen Kusturica gelirse Antalya Büyükşehir Belediyesi önüne siyah çelenk koyacaklarını belirtti.

Karamürsel Bosna-Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı Ahmet Utaş dünya sinemasının ünlü yönetmenlerinden Emir Kusturica'nın, Antalya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle 9-14 Ekimde düzenlenecek 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivalinde jüri olarak Türkiye'ye gelmesine tepkilerinin devam ettiğini bildirdi.

Eylül ayında yaptıkları Türkiye Bosna-Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu aylık olağan toplantısında da gündeme getirdiklerini ve aynı tepkilerinin halen devam ettiğini dile getirdiklerini belirtti. Utaş, Kusturica'nın Bosna-Hersek'te 1992-1995 yılları arasında ki katliam ve soykırımından sonra yaptığı açıklamakları unutamadıklarını, yapılan insanlık suçunu Sırpların bile kabul ettiği halde Kusturica'nın bunu kabul etmek istemeyişindenden gelmesine karşı geldiklerini belirtti. Utaş, "Tabiki Kusturica kadar onu jüri üyesi olarak Türkiye'ye davet edenler de önemli. Antalya'da bira festivali düzenleyip festivalde bir gencin alkol komasına girerek hayatını kaybetmesine sebep olan ve 'insan nasıl içeceğini bilmiyorsa o kendi sorunudur' diye açıklama yapan bir zihniyetin Kusturica'yı jüri olarak davet etmesi normal. Boşnaklar olarak bu olanları kabul etmiyoruz." diye konuştu.

Utaş, Kusturica'nın gelmesi halinde, havaalanına giderek protesto edeceklerini, Antalya Büyükşehir Belediyesi önüne siyah çelenk koyacaklarını ifade etti.