Almanya'daki Celle Kentiyle Batman Belediyesi Arasındaki İlişkiler

Almanya'nın Celle kenti Belediye Başkanı Dirk Ulrich Mende'nin daveti üzerine Almanya'ya giden Batman Belediye Başkanvekili Serhat Temel, burada süren 5 günlük incelemelerinin ardından kente döndü

Almanya'nın Celle kenti Belediye Başkanı Dirk Ulrich Mende'nin daveti üzerine Almanya'ya giden Batman Belediye Başkanvekili Serhat Temel, burada süren 5 günlük incelemelerinin ardından kente döndü. Beş gün boyunca süren yoğun görüşmelerin son derece verimli geçtiğini belirten Temel, iki kent arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hususunda Mende ile ortak mutabakata vardıklarını söyledi.
Almanya'nın Celle Belediye Başkanı Dirk Ulrich Mende'nin davetiyle Almanya'ya giden Başkanvekili Serhat Temel, 5 günlük gezisi sırasında Mende'nin yanı sıra, Mala Ezidiya, Celle Kadın Kurumu Eşit Fırsatlar Komisyonu, Celle Yeşiller Partisi ve Sosyal Demokrat Partisi, Alman Sol Partisi parlamenterler ve üyeleri, Protestan Kilisesi sorumlusu Dr. Sundermann ile kentte bulunan çok sayıda kuruluşla görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi. Celle kenti yakınlarında bulunan ve bugün müzeye çevrilen Bergen-Belsen
Yahudi toplama kampını da ziyaret edip Nazi kurbanlarının anısına anıta çelenk bırakan Başkanvekili Temel, Celle kenti ziyaretinin son derece verimli geçtiğini ve önümüzdeki dönemde karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi için daha fazla çaba sahibi olacaklarını belirtti.
Almanya dönüşü sonrasında ziyaretine ilişkin bilgi veren Başkanvekili Temel, bu gezinin bazı nedenlerden ötürü gecikmeli başladığını, başta Celle Belediyesi olmak üzere 20'ye yakın görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Programı boyunca Celle'deki MTV ve Eintracht Spor Merkezi'yle kültür, sanat ve spor içerikli projeleri görüştükleri dile getiren Temel, Celle Jeoenerji Kurumu Başkanı Dr. Susanne Schmidt ile sıcak su kaynaklarından elektrik enerjisi elde etme, Batman'da da yenilenebilir enerjiye yatırım
hususunda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.
Temel bölge enerji şirketi olan SDV ile Bergen-Belsen Kampı Müzesi eğitim bölümünden sorumlu Bayan Rudnik ile de Batman'dan bir grup öğrencinin buraya ziyaretçi olarak gönderilmesi konusunu görüştüklerini belirterek bu alanda gençlik projeleri yapılması konularını görüştüklerini dile getirdi.
Başkanvekili Temel, diğer ülkelerle dans-müzik alanında proje yapan ve Batman halk oyunları ve müziğine büyük ilgi gösteren Celle'de büyük tiyatro ve müzik projelerine imza atmış CD-Kaserne kurumunun Müdürü Kai Thomsen'ın yanı sıra Protestan Kilisesi Sorumlusu Dr. Sundermann ile farklı kültür ve dinlerin bir arada yaşaması konulu bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.
Celle Lobetal Engelliler Merkezi'ni de ziyaret ettiğini ve burada engellilere tanınan fırsatlar ve eğitim üzerine bilgi aldığını da sözlerine ekledi. Pek çok ülke ile ortak müzik festivalleri yapan Yamaha Müzik Okulu'nu da ziyaret ettiğini ve bu okulun Batman'da ortak bir etkinlik yapmak istediğini kaydeden Başkanvekili Temel, Mala Ezidiya'da halk ile bir toplantı yaptığını anlattı.
Gerçekleşen görüşmelerin içeriğinin ağırlıklı olarak Celle ile Batman arasında diyalog üzerinde ilerlediğini ifade eden Başkanvekili Sehat Temel, "Orada yaptığımız görüşmelerde bire bir gördüğümüz Celle gerçekliğini Batman'a taşımanın önemli olduğunu öncelikle belirtmek isterim. Celle ve Batman birbirine benzeyen iki kent. Ölçek olarak Batman'dan küçük. 70 bin nüfusa sahip Celle'de yaşayan 10 bin Kürt'ün varlığı ve bunların hepsinin Batman'dan göç etmiş olması görüşmelerimize ayrıca önem kazandırdı. Hem
kurumlarla hem de oradaki Kürt vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde daha çok bu iki kent arasında bir diyaloğun gelişmesine dönüktü. İleride olabilirse tabii ki bu ilişkiler kardeş belediye olmaya kadar da gidecektir. Edindiğimiz izlenimler bu yönde. Tabii orada bir kent gerçekliği var, o kent birikim ve deneyimini de görmüş olduk. Belediyecilik açısından, bizim açımızdan da faydalı bir geziydi" dedi.
Temel, "Yine bu gezi oradaki halkımızla olan bağımızı daha da güçlendirdi, bu açıdan da son derece faydalıydı. Tabi bunu sadece böyle bir geziyle istediğimiz sonucu elde etmemiz mümkün değil, biz bundan sonraki çalışmalarımızda bu iki kent arasındaki ilişkinin, hem bürokratik düzeyde hem de orada yaşayan insanlarla birebir bir ilişki olması açısından sürekli bir diyalog kurulması gerektiğine inanıyoruz. Bunun da emareleri yakın zamanda ortaya çıkar. Bu şekilde bazı projeler de geliştireceğiz" diye
konuştu.
Gezide öne çıkan en önemli konunun Celle'de yaşayan ve tamamı Batman'dan göç etmiş 10 bin Ezidi'nin Batman'a dönüş isteği olduğuna dikkat çeken Başkanvekili Temel bu konuda da şunları söyledi:
"Celle'de yaşayan ve Batman'dan göç etmiş 10 bin nüfusa yakın Kürt Ezidi'nin Batman'a dönüş isteği deyim yerindeyse bizi sarstı. Görüşmelerimizde birebir dile getirdiler ve Batman'a dönebilir miyiz, bunun koşulları var mı, hatta daha da ileri giderek belediyenin böyle bir projesi var mı gibi sorularıyla da karşılaştık. Yönetim olarak tabii ki bunu değerlendireceğiz. İleriki dönemde bu geri dönüş için projeler bağlamında kapsamlı çalışmalarımız olacak. Gezimizin son gününde Almaya'nın başkenti Berlin'de
Alman Parlamentosu'ndan üç partinin parlamenterleriyle de görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmemizin içeriği ise Kürt sorununun barışçıl çözümü ve bilindiği üzere 18 Ekim'de belediye başkanımızın da içinde bulunduğu yargılamalara ilişkindi. Bu konuda hassasiyet ve duyarlılık göstermelerini istedik. Onların da bu süreci birebir takip ettiklerine bizzat şahit olduk. Önümüzdeki dönemde ilişkilerin daha da gelişmesi için karşılıklı projelerle, sportif, kültür ve sanat faaliyetleri konusunda da işbirliğimiz olacak.
Yeri gelmişken, bu gezi süresince hem koordineyi yapan, bizimle birlikte bütün görüşmelere katılan, bizi orada ağırlayan, bu zaman zarfında bize yardımcı olan Mala Ezidiya'nın yönetimine buradan teşekkür etmekten mutluluk duyarım. Batman Belediyesi olarak Mala Ezidiya ile ilişkilerimiz devam edecek."