MHP, anayasa değişikliğinin 2011'de yapılmasını istedi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni bir anayasa değişikliğine ilişkin tartışmalara katıldı. Bahçeli, daha önce olduğu gibi anayasa değişikliğinin 2

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni bir anayasa değişikliğine ilişkin tartışmalara katıldı. Bahçeli, daha önce olduğu gibi anayasa değişikliğinin 2011'de yapılmasını istedi.

Partisinin haftalık grup konuşmasında anayasa değişikliğine değinen Bahçeli, daha önce bu konudaki çağrılarını hatırlattı. Daha önce 3 maddelik bir öneri getirdiklerini belirten Baheçli, "19 Ocak'ta yaptığımız Meclis grup toplantımızda anayasa değişiklikleriyle ilgili üç maddelik bir öneri getirmiştik. Bu görüşümüze de sadık kalarak, yapılması gündemde olan anayasa değişikliklerine yönelik teklifimiz tekraren şunlardan ibaret olacaktır: Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan ve temsil edilen siyasi partilerden alınacak üyelerle oluşturulmuş 'Anayasa Değişikliği ve Uzlaşma Komisyonu' TBMM Başkanı'nın girişimleri ve öncülüğüyle kurulmalıdır. Partimiz bu komisyona üye verecek olup, gerekli katkıları sağlamaya hazırdır. Önümüzde bütçe görüşmeleri ile ilgili yoğun bir dönem yer aldığından dolayı, bu komisyonun çalışmaları Meclis'in diğer çalışmalarıyla paralel bir şekilde ve eksiksiz yürütülmelidir. Toplanan bu komisyon, değişikliği konusunda mutabakata vardığı anayasa maddeleri üzerinde 'demokratik sözleşme' yaparak bunu kamuoyuna açıklamalıdır. Ve milletvekilliği genel seçimlerinin de yakınlığı düşünülerek, değişikliği kararlaştırılan anayasa maddelerinin yasalaşması 2011 yılında teşekkül edecek olan 24. dönem TBMM'ne bırakılmalıdır." dedi.

Bahçeli, böylelikle anayasa değişikliklerinin gündemden tamamen çıkacağını ve bir çatışma alanı olmaktan uzaklaşacağını kaydetti. Referandum öncesinde ve hemen sonrasında yeni bir anayasa konusunda iştahlı ve heyecanlı olan AK Parti'nin şimdi ipe un sermeye başladığını savunan Bahçeli, "Anlaşılmaktadır ki, anayasa konusu önümüzdeki genel seçim çalışmalarında iktidarın başvuracağı bir istismar alanı olacaktır. Ana muhalefet partisinin de günlük değişen politikaları sonucunda, anayasa değişikliği konusunda nerede durduğu tam belli değildir. Türkiye'nin yeni bir tartışma alanına girmeden, demokratik yollardan ve geniş bir uzlaşma iklimi çerçevesinde gerekli anayasa değişikliğini yapabilecek iradeyi gösterebilmesi artık kaçınılmaz hale gelmiştir. İşte biz buradayız ve anayasa değişikliği için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Kimse kaçmasın, anayasa üzerinden siyasi çıkar gözetmeye kalkmasın." diye konuştu.