Başbakan Erdoğan: Üniversitelerde tersine beyin göçü başladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yıllarca medeniyetlerin başkenti olan Türkiye ve çevresinin bu unvanını Avrupa ve Amerika şehirlerine kaptırmasının seb

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yıllarca medeniyetlerin başkenti olan Türkiye ve çevresinin bu unvanını Avrupa ve Amerika şehirlerine kaptırmasının sebeplerinin sorgulanması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin olduğu gibi üniversitelerin de yıllarca sanal gündemlerle, yasaklarla gündeme geldiğini belirten Erdoğan, çok değerli bilim insanlarının bu sebeple üniversitelerini hatta Türkiye'yi terk etmek zorunda kaldığını kaydetti. Erdoğan, son yıllarda özgürlük ve bilim alanında yapılan atılımlar sayesinde bilim adamlarının yeniden ülkelerine döndüğünü ve tersine beyin göçünün başladığını hatırlattı.

İstanbul Şehir Üniversitesi 2010–2011 Akademik Yılı düzenlenen törenle açıldı. İstanbul Şehir Üniversitesi'nin Altunizade Kampüsü'nde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İBB Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İl Başkanı Aziz Babuşçu ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından tören konuşmalarla devam etti.

ÖĞRENCİNİN ÖZGÜVEN VE ESPİRİ DOLU KONUŞMASI ERDOĞAN VE GÜL'Ü MEMNUN ETTİ

Törende üniversite öğrencileri adına konuşan Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisi Cenk Arslan'ın espri ve özgüven dolu sözleri katılanları hem güldürdü hem beğenisini kazandı. Facebook üzerinden üniversite açılışında bir öğrencinin konuşma yapacağının duyurulduğunu ve o anda konuşmayı yapmaya karar verdiğini söyleyen Arslan, Şehir Üniversitesi'nin tanıtım broşüründe 'Şehir Fırsatlarla Doludur' yazdığını hatırlattı. Arslan'ın "Bunu biliyordum ama Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan ve Sayın Dışişleri Bakanı'na aynı anda hitap etme fırsatının karşıma bu kadar erken çıkacağını tahmin etmemiştim" esprisi salonu dolduranların alkışları ve kahkahalarıyla karşılandı. Arslan, "Devlet erkânına konuşacağımı bilseydim, kravat ve takım elbisemi getirirdim." dedi.

'Youtube'dan daha önce üniversite açılışlarında yapılan öğrenci konuşmalarına bakarak hazırlanmak istediğini belirten Arslan, ancak site yasaklı olduğu için erişim sağlayamadığını belirtti. Arslan'ın bu sözleri de törene katılanlarca alkışlandı.

CUMHURBAŞKANI GÜL: BAŞBAKAN İLE NADİREN AYNI TOPLANTILARA KATILABİLİYORUZ

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ile nadiren aynı toplantıya katılabildiklerini hatırlatarak bu gün bunun mutluluğunu bir kez daha yaşadığını söyledi. Bilim ve Sanat Vakfı'nın Türkiye'ye değerli katkılar sunacağını bildiğini belirten Gül, "Aranızdan değerli bakanımız olmak üzere birçok arkadaşımızın, düşündüklerini, vizyonunu politik hayata geçmesinde katkıları oldu. Bu üniversitenin küresel çapta bilimsel gündem oluşturacağına inanıyorum." diye konuştu.

Kendinden önce konuşan öğrenciyi hatırlatan Gül, "Burada daha üniversite öğrencisi olmadan bu cevvaliyeti, güzel konuşmayı yapan bir öğrenci burada 4 sene geçtikten sonra, mezun olurken kim bilir o zaman nasıl konuşma yapacak. Burada değerli öğretim üyelerine de seslenmek istiyorum. Öğrencileriniz böyle. Hem şanslısınız hem çok uğraşacaksınız. "dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: MEDENİYET 'ŞEHİR'DEN TÜREDİ

Üniversitenin isminin 'Şehir' olmasının önemine değinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise "Medeniyet kavramı şehir, kent anlamına gelen medine kelimesinden türemiştir. Şehir, uygarlıkları barındıran, bir arada yaşama kültürünün egemen olduğu, insanların belli kurallar ve sınırla içinde birbirine saygı temelinde yaşamını idame ettirdikleri yerdir." şeklinde konuştu.

İstanbul'un bir cihan imparatorluğuna başkenti yapmanın dışında bilim, sanat ve mimarinin de başkenti olarak ön plana çıktığını anlatan Başbakan Erdoğan, "Konya, Bursa, Edirne, İstanbul ile özdeşleşen ve isimlerini tarihe yazdırmış olan bir çok bilim adamı ya kendileri yada babaları dedeleri bu şehirlere sonradan aslında yerlemiş kişilerdir. Şehir bu insanları cezbetmiş, çekmiştir. Zira hepsi birer cazibe merkezi olmuştur. Bu insanlara faaliyet imkânı sunmuştur. Fikir üretme ve beyan etme özgürlüğü sunmuştur. Fikirlerini özgürce paylaşma imkanı sunmuştur. Şehrin yöneticileri, esnafı önde gelenleri şehirlerine bir ilim adamının gelmiş olmasından büyük mutluluk duymuş onu yenilerinin takip etmesi onun için de misafirperverliklerinin en yücesini sergilemekten geri durmamışlardır." ifadelerini kullandı.

Doğunun bin yıllar boyunca bilim ve sanatın merkezi olmasına rağmen İstanbul, Şam, Beyrut, Kahire, Konya gibi şehirlerin bu unvanlarını Avrupa ve Amerika şehirlerine kaptırdığına dikkat çeken Erdoğan, bunun sebebinin ise özgürlük ve özgür düşünme ortamının sağlanamaması olduğuna dikkat çekti.

Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş, Ahmet Yesevi gibi nice âlim ve arife ev sahipliği yapan bu medeniyetin umutsuz olmasını tahayyül bile edemediğini belirten Başbakan Erdoğan, kendisinden önce konuşma yapan öğrenci Cenk Arslan'ın konuşmasına dikkat çekti. Konuşmanın büyük bir özgüven içinde yapıldığını belirten Erdoğan, bu topraklarda yaşayan insanların da aynı özgüvene ihtiyacı olduğunu belirtti. Öğrencinin konuşmasına hayran kaldığını belirten Erdoğan, "O kadar özgüven vardı ki konuşmasında, neredeyse kravatımı, ceketimi çıkaracaktım." diye konuştu.

"TERSİNE BEYİN GÖÇÜ BAŞLADI"

Türkiye'de uzun yıllar üniversitelerde yaşanan baskılar ve engeller dolayısıyla aradıkları imkânları ve özgürlük zeminin bulamayan çok sayıda bilim adamının yurt dışına gitmek zorunda kaldığını aktaran Erdoğan, son yıllarda bilim ve özgürlük alanına yapılan yatırımlar sayesinde tersine beyin göçü başladığını belirtti.

Yüksek öğretime yapılan yatırımları anlatan Erdoğan, 8 yılda 78 yeni üniversite açıldığını hatırlattı. Bu 78 üniversite içinde bazılarının çok kısa bir süre içinde birkaç 10 yıllık mesafe kat ettiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, hem ülke hem de küresel çapta isimlerini duyurduklarını hatırlattı.

Türkiye'nin aktif ve çok yönü dış politikasını anlamakta zorlananların esasen Türkiye tarihini, kültürünü ve medeniyet kodlarını göremeyenler ve anlamayanlar olduğunu vurgulayan Erdoğan, Halkının çoğu Müslüman olan Türkiye demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ile farklı konumdadır. Yönünü yalnızca batıya dönen ve doğuyu kuzeyi, güneyi, ihmal eden bir Türkiye aslında kendisini inkâr eden Türkiye'dir. Birbirine saygı temelinde yaşamayı, özgür düşünme ortamını ne ölçüde tesis ederseniz o ölçüde bölgede varlık gösterir güç kazanırsınız. Türkiye uzun yıllar boyunca enerjisini sanal gündemlerle heba etti. Yıllarca uluslararası sermaye renklere ayrıldı. Zihinlerdeki kalıplar ideolojik yaklaşımlar Türkiye'yi Uluslararası cazibe merkezi olmaktan uzak tuttu. Uluslararası yatırım noktasında her yıl rekor seviyelere ulaştık. Benzer şekilde üniversitelerimiz de gereksiz tartışmaları odağı oldu. Özgür düşüncenin merkezi olması gereken üniversiteler ne yazık ki yıllarca yasaklarla anıldı." ifadelerini kullandı.

"BAŞARILI ÜNİVERSİTELER HER YIL DAHA FAZLA ÖN PLANA ÇIKACAK"

Başarılı üniversitelerin her yıl daha fazla ön plana çıkacağına inandığını belirten Başbakan Erdoğan, artık bilimde rekabet dönemine girildiğini anlattı. Tersine beyin göçünün başladığını ve her geçen sene arttığını aktaran Başbakan Erdoğan, Türkiye'deki üniversitelerde artık tersine beyin göçünün temsilcileri olduğunu dile getirdi.

Erdoğan şöyle konuştu: "Elbette bilgiye yitik mal olarak bakan ve onu her neredeyse almakla mükellef bir medeniyet mensuplarıyız. 'İlim Çin'de dahi olsa gidin alın' emrine muhatap bir medeniyetin mensuplarıyız. Ancak şehirlerimizin bilgi ve bilim insanlarına kapılarını neden kapattığı, bu kapıların yeniden ve ardına kadar nasıl açılabileceğinin de enine boyuna sorgulamak zorundayız."

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve diğer yetkililer 'Şehir Hatırası' yazılı dekorun önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

İstanbul Şehir Üniversitesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eski Başkanı olduğu Bilim ve Sanat Vakfı tarafından 2008 yılında kuruldu. İlk kez bu yıl öğrenci alan İstanbul Şehir Üniversitesi 314 öğrencisinin yüzde 82'sini burslu olarak kabul etti. Üniversite ilk akademik yılında 4 fakülte, 10 bölüm, 2 enstitü, 314 öğrenci ve yaklaşık 100 kişilik akademik kadrosuyla eğitim hayatına başladı. İlk yıl Altunizade'de bulunan kampüsünde eğitim verecek Şehir Üniversitesi, gelecek yıl Dragos Yerleşkesi'ne taşınacak.