'Büyümeyi sıcak paraya emanet ettiler'

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis toplantısının konuğu olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kriz sonrası süreçte Türkiye'ye sıcak para girişinin artmasını ve bu konuda hükümetin önlem almamasını eleştirerek, ?Onlar büyümeyi sıcak paraya emanet ettiler, biz büyümeyi sanayiciye emanet edeceğiz? dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis toplantısının konuğu olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kriz sonrası süreçte Türkiye'ye sıcak para girişinin artmasını ve bu konuda hükümetin önlem almamasını eleştirerek, ?Onlar büyümeyi sıcak paraya emanet ettiler, biz büyümeyi sanayiciye emanet edeceğiz? dedi.


İSTANBUL/AA

Toparlanma sürecinde gelişmiş ülkelerin sağladığı likidite fazlası sonucunda Türkiye’nin değerli TL ile övünür hale geldiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Görüyoruz ki sıcak paranın yoğun olarak girdiği hemen her ülke önlem alıyor. Biz alıyor muyuz, hayır. Biz sıcak para girişi ile övünüyoruz. Bizim milliyetçilik anlayışımızda önce benim insanım kazanmalı anlayışı var. Dolayısıyla önce bizim sanayicimiz kazanmalı. Türkiye’deki büyümenin kaynağı sıcak para. Bu sağlıklı bir büyüme değil.”

Sıcak parada Brezilya modeli
CHP’nin Brezilya’nın uyguladığı modeli benimsediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, bu modeli şöyle anlattı: “Brezilya’yı izleyin, Brezilya faizlerini düşürmedi ama bazı önlemlerle sıcak para girişini kontrol altına almaya çalışıyor. Örneğin tobin vergisi yok ama sıcak paranın ülkede kalış süresi için bazı düzenlemeler getirdi. Sıcak para ülkede kaldığı süre için merkez bankasına karşılık yatıracaksınız demiş. Yani 5 yıl kalırsa daha az karşılık, daha kısa kalırsa daha yüksek karşılık yatırma kuralı koymuş. Biz de bu modeli benimseyeceğiz.”

TRT, BBC gibi olsa itiraz etmeyiz elektrik payı kalkacak
Sanayicinin şikayet konularından biri olan TRT payına da değinen Kemal Kılıçdaroğlu, Ak Parti’nin seçim bildirgeleri ve programlarında bu payın kaldırılacağını yazdığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “TRT, BBC gibi saygın bir kanal olsa itirazımız olmaz. Hadi diyeceğiz ki, ‘bu faturayı ödüyoruz ama bu TRT farklı bir TRT.’ Yurttaşın bağımsız, özgür haber alması söz konusu değil. Sadece bu iktidar için söylemiyorum, pek çok iktidar döneminde iktidarların borazanı görevini üstlenmiştir. Ben vergi ödeyeceğim, ayrıca verginin dışında elektrikten pay ödeyeceğim sen benim özgür düşünce, özgür bilgi alma hakkımı elimden alacaksın. Söz veriyoruz, biz bunu kaldıracağız. Özel televizyon kanallarına elektrik payı veriyorlar mı? Hepsi şakır şakır yayın yapıyorlar. Niye TRT’ye veriyoruz? Oralar birilerinin çiftliği olsun diye mi? Kamu yapıyorsa özel sektörle aynı rekabet ortamında yapmalı.” 
 

KKDF tamamen kaldırılsın
İSO Başkanı Tanıl Küçük, son dönem ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında şunları söyledi: “2010 yılında sanayi üretimi, büyüme ve bütçe performansının olumlu seyrettiğini görüyoruz. Türkiye ekonomisine yönelik beklentiler hem içeride hem de dışarıda yükseldi. Ancak bugün kur savaşlarından söz edilen koşullarda, dikkatli olunmadığı takdirde, iyi gidiş, bir çeşit tuzağa dönüşme potansiyeli taşıyor. Sanayinin de rekabet gücünün artırılması her zamanki gibi önemini koruyor. Elektrik faturalarındaki TRT payının ve yatırım malı ithalatında KKDF’nin tamamen kaldırılması, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması taleplerimizi bir kez daha ifade etmek isterim. 2009’da 2.4 milyar TL’nin 408 milyon TL’si ithalattan, geri kalanı tüketici kredilerinden alındı.”

İSO’da yoğun ilgi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra, Umut Oran ve Faik Öztrak gibi partinin ekonomi kurmayları ile birlikte parti üst yönetiminden Gürsel Tekin ve Berhan Şimşek de katıldı. Toplantıya 117 kişilik İSO meclisinden 95 üyenin katıldığı bildirildi.