KOBİ'ler 3 milyar liralık yeni kaynaktan memnun

Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, iktidarın KOBİ'lerin kullanımına sunacağı 3 milyar liralık kaynaktan

Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, iktidarın KOBİ'lerin kullanımına sunacağı 3 milyar liralık kaynaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Uygulamanın piyasalara olumlu yansıyacağına işaret eden Özgenç, "İktidarın küçük esnafın kalkınmasında KOSGEB çıkışlı kredileri kullandırması KOBİ'lere verdiği önemin göstergesidir. En kısa bir zamanda uygulamaya geçtiğinde bir önceki dönemde olduğu gibi piyasalara çok olumlu yansıması olacaktır. " dedi.

3 milyar liralık kaynağın firmalar için can simidi olduğunu vurgulayan KOBİDER Başkanı Özgenç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"2009 yılında KOSGEB kanununda yapılan değişiklik sonucunda sanayi sektörünün yanı sıra hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerinde KOSGEB desteklerinden yararlanma yolunun açılmasıyla bakkal, manav, berber, taksici,muhasebeci gibi hizmet esnafının da KOSGEB desteklerinden istifade etmesiyle bu işletmeler kısmen de olsa bir rahatlama yaşamışlardır. Çünkü bankaların kredi musluklarını kıstığı bir dönemde KOSGEB desteği işletmeler için adeta can simidi olmuştur. Kasım ayında uygulamaya geçecek yeni projeyle yüzde 75 faiz desteği ve üst limitin 100 bin liraya çıkarılacak olması fevkalade güzel bir gelişmedir. Bu desteklerin belirli aralıklarla hiç kesintiye uğramadan istikrarlı bir şekilde sürmesi KOBİ'lere ayrı bir güven verecektir.

KOBİ'lerle ilgili KOSGEB'deki destekleme modelinin revize edildiğini genel desteklerin yerine proje bazlı desteklerin esas alınıp devreye sokulmak istenmesi, işletmelerin yeniliklere ayak uydurma açısından iyi olabilir ama proje yapmayı bilmeyen KOBİ'ler için sıkıntı doğurabilir.

KOBİDER olarak bizim geçmişte yaptığımız açıklamalarda görülebileceği gibi müteaddit defalar ısrarla KOSGEB'in mali gücü artırılmalı diye ifadelerimize çok kez ifade ettik.Bu taleplerimiz doğrultusunda, hükümetin bu kurumun sermayesinin artırılacağını gündemine alması en çok bizi sevindirmiştir.

Reel sektörün canlandırılması amacıyla KOSGEB tarafından kredi uygulamasının 2.nci etabının Kasım ayı içinde başlayacağı için vakit geçirmeden KOBİ'ler bir an önce KOSGEB'in veri tabanına girmeleri menfaatlerine olacaktır.

Reel sektörün finansa erişimde güçlük çektiği bu dönemde Hükümetin KOSGEB çıkışlı bu kredileri önemli bir fırsat oluşturacak. Alışveriş canlanacak, esnaf borcunu ödeyip yeni mal alabilecek üretim artacak, istihdama katkısı olacak. Kredi imkânından faydalanmak için İşletmelerin KOSGEB veri tabanına kayıt olması, kayıtlı olanların ise 2009 beyannamelerini güncel hale getirmeleri gerekir."