Almanya eski eyalet bakanı: Mesut Özil'in uyuma katkısı hafife alınamaz

Almanya Kuzey Ren Vestfalye (KRV) eski Uyum Bakanı ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi eyalet teşkilat başkan vekili Armin Laschet, Mesut Özil'in Al

Almanya Kuzey Ren Vestfalye (KRV) eski Uyum Bakanı ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi eyalet teşkilat başkan vekili Armin Laschet, Mesut Özil'in Almanya'da uyuma büyük katkı sağladığını ifade etti.

Almanya'nın Hamburg kentinde bir programa katılan Laschet, göçmenlerin Almanya için bir şans olduğuna dikkat çekti. Konuşmasında Almanya'da uyum tartışmalarını ve gelişmeleri değerlendiren Almanya'nın ilk Uyum Bakanı olan Laschet, 'Almanya göç ülkesi mi, değil mi?' tartışmalarına anlam veremediğini belirterek, "Almanya'nın genel nüfusuna ve artışına bakan herkes ne olduğunu en iyi şekilde görür. Almanya'daki göçmen kökenli çocuklar bu toplum için şans. Onlar olmazsa genç nüfus artışında Almanya'nın durumu çok daha kötü olurdu. Ancak ülkenin geleceğini inşa edecek, gelecekte bu ülkeyi yönetecek bu çocukların kültürel kökenine bakmaksızın hepsini en iyi şekilde eğitmeliyiz. Hepsine aynı şansı vermeliyiz. Sabah saat sekizde kahvaltısını yapmış bir şekilde okulda olmalarını sağlamalıyız. Bunun içinde gereken ne varsa yapılmalı. Kaldı ki, Almanya'da tüm çocuklara ihtiyacımız var. Bu toplum onlarsız olmaz."dedi.

Almanya'nın uyum için hangi ülkeyi örnek alması gerektiği konusunda da ilginç bir örnek veren Laschet, "Biz bu konuda kimi örnek alacağız? Başkanı göçmen kökenli Barack Obama olan ABD'yi mi? Obama kendisi göçmen kökenli değil. Onun kaç nesil önceki dedeleri göçmen. Onun için biz Almanya'ya bakmalıyız. Almanya'da isteyen biraz çabalayan herkes istediği yere gelebiliyor. Ancak bunun için dil ve eğitimin yanı sıra çaba sarf edilmesi gerekiyor. Örneğin ailesinde Harz IV olarak bilinen işsizlik parası alan yazar olan bir Türk ile konuştuğumda bana çok kitap okuduğu için yazarlığı tercih ettiğini söyledi. Demek ki, kitap okumak da önemli. Ama ben biliyorum ki, evinde bırakın bir cilt ansiklopedi bir tek kitap dahi olmayan Alman aileler var. Bunlara göçmenlerde dahil. Kaldı ki, eğitimin yanı sıra okumak için çaba sarf eden herkes Aygül Özkan gibi istediği yere gelebilir." dedi.

Mesut Özil'in Almanya'da uyuma büyük katkı sağladığına dikkat çeken Laschet, "Mesut Özil'in uyuma katkısı hafife alınacak bir durum değil. Mesut gibi siyaset, sanat ve kültürel alanda da uyuma katkı sağlayanlar var. Bu sayı artırılmalı." dedi.