Kastamonu Entegre'nin Adana'daki 110 milyon euroluk MDF tesisinin temeli atıldı

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin küresel ekonomik krizden kurtularak tırmanışa geçtiğini söyledi. Eroğlu, bunun göstergesi olarak sana

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin küresel ekonomik krizden kurtularak tırmanışa geçtiğini söyledi. Eroğlu, bunun göstergesi olarak sanayide enerji tüketiminin artmasını gösterdi.

Kastamonu Entegre'nin Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki MDF Fabrikası'nın temel atma töreni katılan Eroğlu, "Ülke krizden çıktı. Zaten 2010 yılının ilk çeyreğine batığımız zaman büyümede yüzde 10,7 ile dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer aldı. Bu tesadüf müdür diye herkes merak ediyordu. Ama ikinci çeyrekte de yine yüzde 10.3'le aynı gelişme hızını yakaladık. Gerçekten artık Türkiye'nin önü açık ve yıldızı parlaktır." dedi.

Ülkenin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmesi için hükümetin gece gündüz çalıştığını vurgulayan Eroğlu, 2023'ten önce bu hedefi gerçekleştirmeyi istediklerini kaydetti. Kendi dönemlerinde ekonominin ülkeler sıralamasında 10 basamak yükselerek 16.'lığa geldiğini ifade eden Eroğlu, bu noktanın kendilerini tatmin etmediğini anlattı. Siyasi istikrar neticesinde enflasyonun yüzde 60–70'lerden yüzde 6'lara gerilediğini, devletin borçlanma faizinin de yüzde 63'ten yüzde 7–8'lere çekildiğini açıkladı.

Bu adımların ülkenin kalkınmasında çok önemli roller oynadığını aktaran Eroğlu, "Daha önce Merkez Bankası'nın kasası boştu. Şu anda 5 milyar dolarlık altın rezerviyle birlikte 80 milyar dolarlık döviz rezervimiz mevcut. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla bu rezerv 100 milyar doların üzerine çıkarılacaktır. Bu hedefin de yakın gelecekte yakalanacaktır. Kamu borçları GSYH'nın nerdeyse yüzde 70'ine yakındı. Bunu da yüzde 43'lere çektik. IMF ile anlaşma yapma gereği duymadık. Güçlü ekonomimizle gurur duyuyoruz." şeklinde konuştu.

ORMAN ÜRÜNLERİ ÇOK ÖNEMLİ

Orman ürünlerinin bir bölümünün yurt dışından ithal edildiğine işaret eden Eroğlu, bu ihtiyacın Türkiye'de karşılanması gerektiğinin altını çizdi. Kendi dönemlerinde orman ürünlerin artması için önemli çalışmaların yapıldığına dikkat çeken Eroğlu, orman teşkilatında anlayışın değiştiğini bildirdi. Geçmişte 6–7 milyon metre küplük olan endüstriyel odun üretiminin 12 milyon metre küpe yükseldiğini dile getiren Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:

"Endüstriyel odun üretimi hedefimiz 15 milyon metreküptür. Artık Orman Genel Müdürlüğü bir kamu kurumu gibi değil, bir özel sektör gibi çalışıyor. Kendimizi özel sektörün yerine koyarak çalışıyoruz. Dikili satışı ilk defa biz gerçekleştirdik. Firma istediği zaman ormanını kesebilecek. Orman servetini artırmamız gerekir. Orman kaynaklarımız miktar ve alan olarak artmıştır. 30 yıl önce 20,2 milyon hektar olan ormanlık alanımız şimdi 21,5 milyon hektara çıkmıştır. Odun serveti 930 milyon metreküplerden 1 milyar 300 milyon metreküpe yükselmiştir. Türkiye ormanlarını alan olarak büyüten ender ülkelerden birisidir. Ama biz bunu yeterli bulmuyoruz."

2 MİLYON 300 BİN HEKTARLIK ALANDA AĞAÇLANDIRMA

1 Ocak 2008'den itibaren dünyadaki en kapsamlı ağaçlandırma ve erozyon seferberliğini başlattıklarına değinen Eroğlu, 2012'nin sonuna kadar 2 milyon 300 bin hektarlık alanda ağaçlandırma ve 2 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturmanın çabasını sergilediklerini söyledi. 2008'de belirledikleri 420 bin hektarlık bir alanda ağaçlandırma hedefini 463 bin hektarla aştıklarını belirten Eroğlu, 2009'da 440 bin hektar rakamını da geçtiğini ifade etti. Orman varlığının arttığını dile getiren Eroğlu, "2012 yılı sonuna kadar 2 milyon 300 bin hektarlık alanı ağaçlandıracağız. Daha önce 117 milyon olan idan üretimi de 2009'da 535 milyona çıkarttık. Aynı kurum ve aynı imkanlarla bunu gerçekleştirdik. Adana'da Avrupa'nın en muhteşem MDF tesisi kuruluyor. Bundan dolayı Kastamonu Entegre'yi tebrik ediyorum." dedi. Özel ormancılığı da teşvik ettiklerini kaydeden Eroğlu, Kastamonu Entegre'nin yatırımıyla Adana'nın mobilya üretim üssü haline getirebileceğini sözlerine ekledi.

YILDIZ: ADANA'YA 110 MİLYON EUROLUK YATIRIM YAPIYORUZ

Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Haluk Yıldız ise Adana'ya 110 milyon euroluk yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi. Adana yatırımı ile bölgeye yapılan MDF ve laminat parke ithalatını engelleyerek pazar payını artırmayı amaçladıkların dile getiren Yıldız, günde bin 400 metreküp, yılda 420 bin metre küp üretim kapasitesine sahip Türkiye'nin en büyük kapasiteli MDF tesisin Adana'da temeli attıklarını vurguladı.

18 ayda devreye alınması planlanan tesiste doğrudan 300; dolaylı olarak 2 bin 500 kişinin istihdam edileceğini açıklayan Yıldız "Kastamonu Entegre olarak Adana'daki yatırımımızla, bölgenin yerel orman kaynaklarından faydalanarak bölgeye canlılık getireceğiz. Yatırımımız sayesinde, bölgeye yapılan MDF ve laminat parke ithalatını engelleyerek pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz." dedi.

Kastamonu Entegre'nin kurulduğu 1969 yılından günümüze kadar sürekli devam eden yatırımlarla bugün 6'sı Türkiye'de, 3'ü de yurt dışında olmak üzere 9 tesisi bulunduğunu söyleyen Haluk Yıldız, şu bilgileri verdi:

"Kastamonu Entegre, 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 2009 yılı değerlendirmesinde üretimden satışla 770 milyon TL ciro ile 47'nci sıraya yükseldi. Kastamonu Entegre, İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'ne bağlı ağaç ve ağaç mamulleri sektör sıralamasında ise 2009 yılında 62 milyon dolar ihracat ile birinci oldu."

Türkiye panel pazarında, ürün gruplarına göre yüzde 25–65 arasında değişen bir pazar payına sahip olduklarını söyleyen Yıldız, yurt dışında ise Balkanlar, Rusya, Ukrayna, Türki Cumhuriyetleri, İran, Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarında bilinen bir marka olduklarını aktardı. Konuşma sırasında duygulanan Yıldız "Biz Türkiye'yi nüfusu 70 milyon olan bir pazar olarak görmüyoruz. Aslında Türkiye, Balkanları, Ortadoğu'yu ve Karadeniz'i ve Akdeniz havzasını içine alan 290 milyonluk büyük bir pazar. Kastamonu Entegre olarak Akdeniz ve Karadeniz havzasında sektörümüzdeki etkinliğimizi artırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kastamonu Entegre'nin Adana'daki MDF fabrikasının temel atma törenine Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz, Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kiğılı ve çok sayıda davetli katıldı.