-iran İle Müzakereye Yeni Ülkeler Tahran ? 02.10.2010- İran, Bm Güvenlik Konseyi'ni...

LE MÜZAKEREYE YENİ ÜLKELER

TAHRAN (A.

LE MÜZAKEREYE YENİ ÜLKELER

TAHRAN (A.A) – 02.10.2010- İran, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan '5 artı 1' ülkeleriyle nükleer konulardaki müzakereye yeni ülkelerin de katılacağını bildirdi.
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, IRNA'ya yaptığı açıklamada, '5 artı' grubu ile müzakerelere hazır olduklarını ve bu gruba yeni ülkelerin katılacağını söyledi.
Burucerdi, Dışişleri Bakan yardımcıları düzeyindeki müzakerelerde, nükleer enerjinin yanısıra terörizm ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele, bölgesel krizler, enerji güvenliği ve dünyanın kitle imha silahlarından arındırılması konularının da ele alınacağını kaydetti.
Müzakere tarihinin katılımcı ülkelerin ortak kararıyla belirleneceğini söyleyen Burucerdi, nükleer konudaki görüşmede İran'ın önerisinin "temel olarak" ele alınacağını ifade etti.
Batılı ülkelerin, Tahran Bildirisi fırsatını ellerinden kaçırdıklarını savunan Burucerdi, yeni görüşmelerin bu ülkelerce bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Burucerdi, 'Batılı ülkeler, siyasi baskı ve yaptırım kararlarıyla bir yere varılmayacağını bilmeli' dedi ve İran'ın barışçıl amaçlı nükleer enerji hakkından vazgeçmeyeceğini yineledi.
Nükleer hakları konusunda hiç kimseyle müzakerelerde bulunmayacaklarını belirten Burucerdi, tüm ülkelerin barışçıl nükleer enerji elde etme hakkı olduğunu söyledi.

02.10.2010 12:25:55