Anadolu, Akdamar'da ayin için fethedilmedi

Meclis'in açılış töreni yerine Ani Harabeleri'nde kıldığı cuma namazıyla seçim startı veren Bahçeli, 'Can feda olsun, yeniden fetih yollarına düşeriz' dedi



Meclis'in açılış töreni yerine Ani Harabeleri'nde kıldığı cuma namazıyla seçim startı veren Bahçeli, 'Can feda olsun, yeniden fetih yollarına düşeriz' dedi


MHP lideri Devlet Bahçeli, Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan'ın 1064 yılında fethettiği eski Ermeni katedrali olan Fethiye Camii'nde cuma namazı kılarak, seçim startı verdi. Anadolu'nun, Akdamar'da, Sümela'da ayin yapılması için fethedilmediğini belirten Bahçeli, 'Aksini düşünenler bilsinler ki, can feda olsun, gerekirse yeniden fetih için yollara düşeriz. Alparslan oluruz, Süleyman Şah oluruz ve Fatih gibi Bizans zihniyetine son darbeyi indiririz' dedi.


MEHTER OSMANYİ'DEN   
Kültür ve Turizm Bakanlığı, MHP'lilerin Kars'ta bulunan Ani Harabeleri'ndeki Fethiye Camii'nde cuma namazı kılmasına izin verdi. Bahçeli Türkiye - Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri'nde 40 kadar il başkanıyla birlikte cuma namazı kıldı. Kars şehir merkezinden 48 kilometre uzaklıktaki tarihi Ani Harabeleri'ne gelen Bahçeli'yi, Osmaniye Belediyesi mehter ekibi karşıladı. Bahçeli, burada Ani Harabeleri içindeki Fethiye Camii'nde 946 yıl sonra kılınan cuma namazına katıldı. Cuma namazını, emekli din görevlisi ve MHP'li Belediye Meclis Üyesi Ferit Yenice kıldırdı. Bahçeli, çıkışta halka şöyle seslendi:


BEDELİ NEYSE ÖDERİZ
- Türk milleti parçalanmakve bölünmek için Anadolu'ya gelmedi. Zaman gelecek, devleti idare edenlerin Akdamar'da Ermeni kilisesini onararak 95 yıl sonra ibadete açması ve Ortodoks kilisesinin hayallerini 88 yıl sonra Sümela Manastırında faaliyete geçirmesi için fethedilmedi Anadolu. Aksini düşünenler bilsinler ki, can feda olsun, gerekirse yeniden fetih için yollara düşeriz. Alparslan oluruz, Süleyman Şah oluruz ve Fatih gibi Bizans zihniyetine son darbeyi indiririz. Bedeli neyse öderiz ama asla vatanımızdan vazgeçmeyiz.

ECDAT YADİGARI OLAN CAMİ RESTORE EDİLSİN
- Sultan Alparslan Ani'yı fethettiğinde, kadetrali camiye çevirmiş ve cuma namazını kılmıştı.Ve Allah'a şükretmişti. Dua ve niyazlarda bulunmuştu. Bizim de niyetimiz öncelikle budur ve bu serhat boyundan, vatanımızın içinde bulunduğu kötü gidişatın sonlanması için dua etmektir.
Tavır göstermektir, milli tepkiyi ortaya koymaktır. Dileğimiz ve beklentimiz, kiliselere ve manastırlara yönelik ilginin buradaki ecdat yadigarı kutsal emanetlere de gösterilmesidir. Fethiye Camii'nin bir an önce restore edilerek hak ettiği fiziki itibara kavuşturulmasını diliyorum.

Alkış da tekbir de  istemedi
- Partililerin akın ettiği Ani Harabeleri'nde, 'Akdamar'da çan ise, Ani'de ezan sesi' pankartı dikkat çekti. Bahçeli, Ani Harebeleri'nden Fethiye
Camii'ne kadar olan yaklaşık 500 metrelik mesafeyi yürüdü. 

- Bahçeli, yol boyunca vatandaşlarla sohbet etti. Okul formalarıyla kendisine eşlik eden çocukların elini hiç bırakmadı. 

- MHP lideri, harabelere girişte ıslık çalanları ve kendisini alkışlayanları müdahale ederek sustururken, tekbir getirilmesine de izin vermedi. Jandarma uzun namlulu silahlarla yıkılmış kale burçlarında sıkı güvenlik önlemi aldı.

- Bahçeli, cuma namazının ardından harabelerin yanındaki Anadolu'nun ilk Türk camisi olan Ebul Menucher Camii'ni de ziyaret etti. MHP lideri,
Alparslan ve arkadaşları için Fatiha okudu. 

- Ermeniler tarafından 1918'de katledilen Türkler anısına yaptırılan şehitliği de ziyaret eden Bahçeli, Subasan Köyü eski muhtarı Mevlüt Öztürk'ün hazırladığı, fotoğraf sergisini gezdi. 

- Cuma namazını kıldıran emekli din görevlisi ve MHP'li Belediye Meclis Üyesi Ferit Yenice hutbede fethin önemine, birlik ve beraberliğe vurgu yaptı.


Volkan YANARDAĞ