Fırıncılar tepkili: Ette olduğu gibi un fiyatları ile de oynanıyor

Fırıncılar Federasyonu'nun ekmeğe yüzde 15 zam kararı tartışılmaya devam ederken, İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, un fiyatlarında yaşana

Fırıncılar Federasyonu'nun ekmeğe yüzde 15 zam kararı tartışılmaya devam ederken, İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, un fiyatlarında yaşanan değişime dikkat çekti. Son 6 ayda un fiyatlarının 34-35 bin liradan 45-50 bin liraya çıktığını kaydeden Özer, "Un fiyatlarında görülen artış spekülatif. Ette oynanan oyun burada da oynanıyor." ifadelerini kullandı.

Başkan Fahri Özer, ekmek zammı noktasında daha önce verdikleri taahhüde bağlı kalacaklarını ve yıl başına kadar ekmeğe zam yapmayacaklarını bildirdi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu, buğday fiyatlarındaki artışı gerekçe göstererek, ekmek fiyatlarında yüzde 15'lik artış yapılabileceğini duyurdu. Ancak bu açıklamaya Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) ile Tüketiciler Birliği tepki gösterdi. TESK, ekmeğe zam kararının kendi uhdesinde olduğunu öne sürerken, Tüketiciler Birliği de federasyonun kararını mahkemeye taşımaya hazırlanıyor.

Konuyla ilgili Cihan'a açıklamalarda bulunan İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Özer, federasyonun; un fiyatlarında görülen artışın ekmek fiyatlarına zammı kaçınılmaz hale getirdiği tespitine katıldı. Ancak kendilerinin 6 ay önce zam konusunda bir deklarasyon yayınladıklarını dile getiren Özer, "Yılbaşına kadar ekmeğe zam yapmayacağımızı taahhüt ettik. Bu sözün ardında duracağız. Herhangi bir zam yapmayacağız." dedi.

İstanbul'da fırıncılar, özellikle işçilik maliyetlerinden yana dertli. Bu noktaya dikkat çeken Fahri Özer, ocak ayı itibari ile işçi ücretlerine yapılacak zamlarla ortaya çıkacak maliyetleri yeniden gözden geçireceklerini belirtti. Fiyat artışına da buna göre karar vereceklerini aktardı.

Ekmek fiyatlarının İstanbul ile Anadolu'da aynı olmadığının altını çizen İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Özer, "Aydın ve Denizli gibi illerde fiyatlar olması gerekenin altında. Kanaatim o ki Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun zam açıklaması bu iller için yerindedir." diye konuştu.

"KİLO İLE SATIŞ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜR"

Ekmeğin kilogram fiyatı Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun yaptığı zam ile 1,91 lira ile 3,25 lira arasında değişecek. Federasyonun verilerine göre ekmeğin kilogram fiyatı İstanbul'da 2,83 liradan 3,25 liraya çıkabilecek. Ancak bu fiyat artışı İstanbul ve Ankara dahil pek çok ilde kabul görmedi.

Kilo ile ekmek satışı önerisine sıcak bakan İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı, bu uygulamayı isteyip de apamadıklarını dile getirerek, "Piyasada eksik gramajlı ekmekler had safhada. Marketlerde 5 ekmek 1 liradan satılıyor. Yani mevcut uygulamada kötüler üste çıkıyor, iyiler altta kalıyor. Kilo fiyatı öne çıkarsa maliyetler aşağı düşer, ekmeğin kalitesi ortaya çıkar." şeklinde konuştu.