Eroğlu: Yıl sonuna kadar her iki tarafın da hassasiyetlerini dikkate alan çözüm bulunmasından yanayız

Yeşilırmak Sınır Kapısı'nın açılış töreninde konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak yıl sonuna kadar her iki tarafın da h

Yeşilırmak Sınır Kapısı'nın açılış töreninde konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak yıl sonuna kadar her iki tarafın da hassasiyetlerini dikkate alan bir çözüm olmasını arzuladıklarını belirtti.

Açılan Yeşilırmak Sınır Kapısı'nın bölgede yaşayan Rumların menfaatine olduğunu belirten Eroğlu, çözüm için bu tip girişimleri destekleyeceklerinibelirtti. Bu tip gelişmelerin ve girişimlerin çözümü kolaylaştıracağına dikkat çeken Eroğlu, "Anlaşma için çaba gösterildiğinde ve karşı tarafın da hassasiyetleri dikkate alındığında bir şeylerin başarılabileceğini göstermesi bakımından, bu durum son derece önemli." yorumunda bulundu.

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu komiseri Stefan Füle'nin, açılış için Kıbrıs'a gelmesini kendilerini mutlu ettiğine de vurgu yapan Eroğlu ,''Benim siyaset anlayışımda devamlılık ilkesi önemli bir yer tuttuğu ve Kıbrıslı Türkler adına üstlenilmiş olan taahhütleri kendi taahhüdüm bildiğim için, bunları yerine getirmek için elimizden geleni yaptık." dedi.

Kapının açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirten Eroğlu ''İlaveten Kıbrıs Türk tarafında maddi konuların çözümlenmesine yardımcı olan Anavatan Türkiye'ye de teşekkürü bir borç biliyorum.'' dedi.

Açılan sınır kapılarının toplumları kaynaştırıcı özelliği olduğuna vurgu yapan Eroğlu, başbakanlık yaptığı 2003 yılında, sınır kapılarının açılmasına onay verdiğini hatırlattı. Eroğlu, ''Koalisyon hükümeti döneminde atmış olduğum bu adımın Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar arasındaki ilişkinin sağlıklı gelişmesinde yardımcı olduğuna inanıyorum. Bu nedenle geçiş kapıları açılması fikrini, ihtiyaç olduğu takdirde ilke olarak destekliyorum.'' dedi.

Kapının açılışının birlikte yaşanılabilirliği kanıtladığına dikkat çeken Eroğlu,''Birbiriyle bağlantılı kılınan bu noktaların başarılabilmiş olması, bu adada yaşayan biz Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların işbirliği yapabileceğinin kanıtıdır. Kıbrıs'ta kapsamlı çözümün de ancak tam bir işbirliği yapılmasından ve karşı tarafı anlamaya çalışmaktan geçtiğini düşünüyorum.'' dedi.