Ahilik Haftası Etkinlikleri Devam Ediyor

Ahilik Kültürü Haftası dolayısıyla Denizli Belediyesi Denizli'de Ahilik Geleceği ve Ahi Sinan konulu panel gerçekleştirilirken, Osmanlı arşivlerinden edilen belgeler Ahilik Kültürü haftası kapsamında ilk kez sergilendi

Ahilik Haftası Etkinlikleri Devam Ediyor
Ahilik Kültürü Haftası dolayısıyla Denizli Belediyesi Denizli'de Ahilik Geleceği ve Ahi Sinan konulu panel gerçekleştirilirken, Osmanlı arşivlerinden edilen belgeler Ahilik Kültürü haftası kapsamında ilk kez sergilendi.
Denizli Belediyesi tarafından Çatalçeşme Oda Tiyatrosu'nda düzenlenen panele Prof. Dr. Turan Gökçe, Osmanlı Arşiv Uzmanı Tarihçi Muzaffer Tekin, Araştırmacı-Yazar Hasan Kallimci, Pamukkale Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Turgut Tok ve Doç. Dr. Celalettin Serinkan konuşmacı olarak katıldı. Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüdaverdi Otaklı'nın da katıldığı panelde Ahilik geleceği ve Ahi Sinan konulu panel öncesinde konuşmacılar ve panele katılanlar, Denizli Ahiliği Sergisi'ni gezdi. Oturum başkanı Tok'un yönettiği panelde konuşan Prof.Dr. Turan Gökçe, Denizli Ahiliğini sembolize eden kültür varlıklarının sergilenebileceği bir müze yapılarak, Ahi Sinan ve Duman'a vefa borcunun ödenebileceğini kaydetti. Gökçe ayrıca Denizli'nin Honaz ilçesinden başlayan ve Denizli çevresinde yer alan hemen her birimde çokça ahi zaviyesi bulunduğunu ifade etti. Ahiliğin sadece dini tasavvufi bir mesele olmadığını, iktisadi bir boyutunun bulunduğunu belirten Prof.Dr. Gökçe, ''Ahilik kültürünü özellikle Denizli ve çevresi için ahilik birikiminden yararlanarak bu günden yarına kalkınmanın temel dinamiklerinden biri haline getirmeyi düşünüyorsak, o zaman bu çok boyutlulukla birlikte sorgulayarak ve yerli yerine oturtarak Denizli'de ahiliği tekrar tekrar değerlendirmek durumundayız. Pek çok ahi zaviyesinin mahalleyi ve köyü oluşturduğunu görüyoruz. Buna Denizli merkezdeki Ahidudu Mahallesi de bir örnektir" dedi. Denizli'de yaptığı araştırmalarda Sinan isminin çok kullanıldığını belirten Prof.Dr. Turan Gökçe, ''Bu ismin o zaman yaşayan insanların tercih ettiği isimlere kaynaklık etmesi bakımından ele aldığımızda Ani Sinan'ın burada yaşadığı doğrudur. Ahi zaviyelerinin bizi pek çok açıdan ilgilendiren yönü, tarihi vaka olarak karşımıza çıkıyor. Aynı şeyi Ahi Koman, Ahi Duman ve pek çok ahi için de söylenebilir'' diye konuştu.
Araştırmacı-Yazar Hasan Kallimci ise, Denizli'de bilinen 42 Ahi'nin bulunduğunu belirtti. İlbadı Mezarlığı'nın Ahi Sinan Caddesi'ne bakan kapıya 'Ahi Sinan Kapısı' adının verilmesini isteyen Kallimci, Denizli'nin mahalle ve sokaklara verdiği Ahi isimleriyle ahilik kültürünü sahiplendiğini söyledi.