Avrasyalı örgütler uyuşturucuya savaş açtı

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ), Bağımsız Devletler Topluluğu

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Avrasya Ekonomik Topluluğu Genel Sekreterleri uyuşturucuya karşı savaş açtı. KGAÖ'nün önerisi ile yapılan zirvede Avrasya bölgesinde uyuşturucu ile mücadele çerçevesinde alınacak önlemler ve bölgesel işbirliği çalışmaları ele alındı.

ŞİÖ, KGAÖ, BDT ve Avrasya Ekonomik Topluluğu Genel Sekreterleri Moskova'da ilk kez ortaklaşa zirve toplantısı yaptı. Toplantıyla ilgili gazetecilere konuşan KGAÖ Genel Sekreteri Nikolay Bordyuja amaçlarının yasadışı uyuşturucu ticaretine yönelik mücadeleyi koordine etmek olduğunu kaydetti. Bordyuja, "Afganistan kaynaklı uyuşturucu trafiği başta olmak üzere yasadışı uyuşturucu ticaretine yönelik mücadele çerçevesinde çalışmalarımızın koordine edilmesi hususunda anlaştık." dedi.

Dörtlü zirve toplantısında, ayrıca ortak açıklama yapıldı. Açıklamada, dört kurum arasında işbirliğin geliştirilmesi ve Avrasya coğrafyasında istikrarın sağlanması için çalışmalar yapması vurgusu yapıldı. Özellikle de bu çalışmalar bağlamında KGAÖ, ŞİÖ, BDT ve Avrasya Ekonomik Topluluğu'nun uluslararası saygınlığının artırılması gerektiği de önemle ifade edildi.

BDT Sekreteri Sergey Lebedev de yaptığı açıklamada, "Ortak çalışmalar için Çalışma Grubu oluşturulmasını kararlaştırdık" dedi.