Cahit Arf kimdir? (Google neden Cahit Arf için logo değiştirdi?)

İnternet kullanıcıları bugün Cahit Arf'ı yakından tanıyor. Bugün Google'e kullananlar Cahit Arf için hazırlanan özel logoyu gördüler. Google bugün Ünlü matematikçi Cahit Arf için logo değiştirdi. Cahit Arf'ın 100. doğum yıl dönümü anısına hazırlanan logo renkleri ile internet kullanıcılarının dikkatini çekti.

Cahit Arf  kimdir? (Google neden Cahit Arf için logo değiştirdi?)
1910 yılında Selanik’te doğan Profesör Cahit Arf 1938 yılında Göttingen Üniversitesi'nde doktorasını yaptı. Türkiye’ye döndüğünde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde profesör ve ordinaryus profersörlüğe yükselmeyi başardı. 1962 yılına kadar İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde çalışan Cahit Arf ardından Robert Koleji'nde Matematik dersleri verdi. 1964 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim kolu başkanlığına getirldi.
Cahit Arf bir süre sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti ve burada araştırma incelemelerde bulundu. Cahit Arf Kaliforniya Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak görev yaptı. Geri Türkiye’ye 1967 yılında dönen Cahit Arf Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmaya başladı. 1980 yılında emekli olan Cahit Arf Emekliye ayrıldıktan sonra TÜBİTAK'a bağlı Gebze Araştırma Merkezi'nde görev almaya başladı. Cahit Arf 1985 ve 1989 yılları arasında Türk Matematik Derneği başkanlığını da yaptı.
Cahit Arf’a İnönü Armağanı'nı (1949) ve TÜBİTAK Bilim Ödülü verildi. Cebir ve Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum 1990 yılında Cahit Arf'ın onuruna Silivri'de gerçekleştirildi. Geometri ve halkalar üzerine ilk konferanslarda 1984'te İstanbul'da yapılmaya başlanmıştır. Cahit Arf, matematikte geometri kavramı üzerine bir makale hazırlamıştır. Cahit Arf 1997 yılının Aralık ayında bir kalp rahatsızlığı nedeniyle yaşamını yitirdi.

CAHİT ARF’IN ÖĞRENİMİ

CAHİT ARF FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ


CAHİT ARF ANISINA VİDEO İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ


Cahit Arf Yüksek öğrenimini 1932 yılında Fransa'daKİ Ecole Normale Superieure'de tamamladı. Türkiye’ye döndükten bir süre sonra Galatasaray Lisesi'nde matematik öğretmenliği yapan Cahit Arf İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doçent adayı olarak çalışmaya başladı. Cahit Arf bir süre sonra doktorasını yapmak için Almanya'ya gitmeye karar verdi.
Ülkesine döndüğünde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde profesör ve ordinaryus profesörlüğe yükselmeyi başardı. Cahit Arf 1962 yılına kadar bu üniversitede görev aldı. Daha sonraki yıllarda Robert Koleji'nde Matematik dersleri vermeye başlayan Cahit Arf 1964 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim kolu başkanlığına getirildi.
Matematiği bir meslek dalı olarak değil, bir yaşam tarzı olarak gören Cahit Arf, Öğrencilerine sürekli "Matematiği ezberlemeyin kendiniz yapın ve anlayın" sözünü benimsetmeye çalışmıştır. Cahit Arf’in hakkında yazılmış bir yazıda şöyle denmiştir: .”..Bir zamanlar integrali bilen kimselerin matematikçi, üstel fonksiyonu bilenlerin ise büyük matematikçi sayıldığı ülkemizde derin matematik konularının tartışılacağı hayal bile edilemezdi. Cahit Arf, Türkiye'de matematiğin o günlerden bu günlere gelmesinde en büyük rolü oynamıştır.”
Matematiğin sanat yönüne değinen Cahit Arf "Matematik de resim, müzik ve heykel gibi bir sanattır." Diyerek matematiğin sanatsal boyutuna vurgu yapmuştır.

Çeşitli üniversitelerde gerçekleşmiş konferanslar

* 2009: Gunter Harder - Bonn Üniversitesi Matematik Enstitüsü
* 2007: Hendrik Lenstra - Leiden Üniversitesi Matematik Enstitüsü
* 2006: Jean-Pierre Serre - Collège de France
* 2005: Peter Sarnak - Princeton Üniversitesi ve İleri Araştırma Enstitüsü
* 2004: Robert Langlands - İleri Araştırma Enstitüsü
* 2003: David Mumford - Brown Üniversitesi Uygulamalı Matematik Bölümü
* 2002: Don Zagier - Utrecht Üniversitesi / Collège de France
* 2001: Gerhard Frey - Essen Üniversitesi Deneysel Matematik Enstitüsü