BDP Grup Başkan Vekili Yıldız: Özerk Kürdistan'da resmi dil Kürtçe olacak

Kürt Dili Eğitim Hareketi TZP-Kurdi'nin Kürtçe anadilde eğitim için başlattığı imza kampanyasında toplanan 4 bin imza Batman Milli Eğitim Müdürlüğü ev

Kürt Dili Eğitim Hareketi TZP-Kurdi'nin Kürtçe anadilde eğitim için başlattığı imza kampanyasında toplanan 4 bin imza Batman Milli Eğitim Müdürlüğü evrak servisine teslim edildi.

Dilekçelerin tesliminden sonra Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada konuşan BDP Grup Başkan Vekili ve Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Kürt sorununun çözümü konusunda formül hazırladıklarını kaydetti.

Yıldız, "Bu sistem içerisinde Kürtler Kürdistan'da, Özerk Kürdistan'da kendi dillerini birinci dil olarak kullanacak. Birinci resmi dilleri Kürtçe olacak, ikinci dilleri de Türkçe olacak" dedi.

Formülün "Demokratik Türkiye, Özerk Kürdistan" olduğunu söyleyen Yıldız, şöyle konuştu: "Kürt coğrafyasında birinci resmi dilleri Kürtçe olacak, ikinci dilleri de Türkçe olacak. Yani hem Türkçe hem Kürtçe öğrenecekler. Bunun bu şekilde kabul görmesi lazım. Tabii Türkiye genelinde resmi dili Türkçe kullanacak ama bize göre Türkiye'nin tüm bölgelerinde ikinci dil olarak Kürtçe'nin öğretilmesi lazım. Bu sistem Kürt coğrafyasını sömürge bölgesi yapmaktan vazgeçmeleri gerekir. Valisi, kaymakamı Kürtçe bilmiyor, Emniyet'i Kürtçe bilmiyor, öğretmeni Kürtçe bilmiyor ve 'Sizi yöneteceğiz' diyorlar. Bu halkın dilini anlamayanlar, bu halkın sorununu da anlayamaz. Dolayısıyla anadil gibi meşru bir talebin, artık ötelenecek, ertelenecek bir durumu yoktur."

Kürtlerin ana dillerinde eğitim istediklerini vurgulayan Yıldız, "Kürtler, eğitim öğretim sezonu başında çocuklarını okula göndermedi. Bir sivil itaatsizlik eylemini gerçekleştirdi. Bugün de arkadaşlarımız 4 bin dilekçe ile milli eğitimi müdürlüğüne müracaat etti" şeklinde konuştu.