'Türkiye değişti haydi güle güle'

Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki akşam milli maçı izlediği Berlin'de dün sabah da Almanya Başbakanı Angela Merk...

Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki akşam milli maçı izlediği Berlin'de dün sabah da Almanya Başbakanı Angela Merkel ile çalışma kahvaltısında bir araya geldi. Görüşmede terörizmle mücadele ele alındı. Başbakanlık Binası'ndaki görüşmenin ardından iki başbakan ortak basın toplantısı yaptı. Erdoğan terörizmle mücadele konusunda başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği üyesi ülkelerin desteklerini istediklerini ifade ederek, "Zira ülkemizdeki terör örgütü, malum Avrupa Birliği'nin terör örgütü ilan ettiği bir örgüttür. Ama farklı isimler altında Avrupa Birliği üyesi ülkelerde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu konudaki ortak mücadele platformunu güçlendirmemiz gerekir. Bu konuda içişleri bakanlarımıza zaten gerekli talimatlar her iki tarafta da verilmiş vaziyette'' diye konuştu. Angela Merkel ise terörizme karşı mücadele etmek amacıyla iki ülke içişleri bakanlıkları tarafından bir komisyon kurulacağını söyledi.

VİZE KOLAYLIĞI
Erdoğan, Merkel'le görüşmesini anlatırken Almanya'nın Avrupa Birliği içindeki ağırlıklı konumunu vurguladı ve şöyle dedi: "Sürdürmekte olduğumuz üyelik müzakere sürecinde Avrupa Birliği'nin verdiği taahhütlere sadık kalmasını beklediğimizi değerli dostum Şansölye'den özellikle rica ettim. Bu bağlamda ayrıca AB katılım sürecinde herhangi bir yavaşlamaya mahal vermeyerek, bu süreci başarıyla tamamlamaya kararlı olduğumuzu belirttim." Erdoğan, vizeyi de gündeme getirdi. Erdoğan "Özellikle öğrenci, bilim adamı, iş adamı noktasındaki dayanışmada bu vize konusunun kolaylaştırılmasını, hallini, hatta AB sürecinde, Gümrük Birliği üyesi olmanın ötesinde özellikle müzakereci bir ülke olması hasebiyle Türkiye'nin bu durumunun gözden geçirilmesi gerektiğini de ifade ettik. Almanya'nın, Avrupa ülkelerine de örnek olacak şekilde bu konuda olumlu bir yaklaşım içerisinde olacağına inanıyorum'' diye konuştu.

ASİMİLASYON SORUSU
Bir gazeteci Erdoğan'a "2 yıl önceki 'Asimilasyon bir insanlık suçudur' cümleniz çok tartışıldı? Aynı cümleyi bugün de söyler miydiniz?" sorusu yöneltti. Erdoğan, soruyu şöyle yanıtladı: "Bu konuyu adeta matematik olarak görüyorum, iki kere iki dört eder ve bunun bilimsel bir alt yapısı var. Yani asimilasyon bir insanın değerlerinin devşirilmesidir. Bu, zaman zaman zorla devşirilmesidir. Bu, dinde, kültürde, bir değişime zorla tabi tutulmasıdır. Örflerinden, adetlerinden, geleneklerinden zorla tecrit edilmesi soyutlanmasıdır ki insanoğlunu bura zorlamak kesinlikle bir insanlık suçudur. Bu düşüncemde herhangi bir değişikliğin olması mümkün değildir. Aynı şekilde entegrasyon noktasında da bir insanın bulunmuş olduğu farklı topluluğun yaşamına, değerlerine her şeyine saygı duyması, onlarla uyumlu olması, bir entegrasyon içerisinde, bir yaşam birliğini orada sağlamasının da çok çok önemli olduğuna inanıyorum. Soydaşlarımızın Alman toplumunda üzerindeki görev yerine getirmesi gerekir."

MERKEL: ASİMİLASYON YOK
Merkel de "Asimilasyon gündemimizdeki bir konu değil. Türklerin Alman toplumuna uyumuyla ilgileniyoruz. Buradaki Türklerin Almanca öğrenmesi, Alman toplumunun değerlerini benimsemesi, özellikle okulu yarıda bırakan Türk gençleri için fırsat eşitliği yaratılması önemli" dedi. Türkiye'nin AB üyeliği için somut girişimi olup olmayacağı sorusuna Merkel "Müzakereler ucu açık sürdürülüyor. Kıbrıs'a ziyaretimde adada çözüm bulunması için de tarafları harekete geçirmeye çalışacağım. Bunun çözülmesi herkesin yararına" yanıtı verdi.