Sevimsiz bir tutum festivale katılmayacağım

Bakan Günay, Antalya'ya gideceğini ancak Altın Portakal Film Festivali'ne katılmayacağını söyledi. Günay, Kusturica'nın Bosna savaşı sırasındaki tavrını 'sevimsiz ve incitici' diye niteledi. Kusturica ise 'Buraya ülkemi tanıtmaya geldim. Türk çayını seviyorum' dedi.

Boşnak asıllı ünlü Sırp yönetmen Emir Kusturica'nın sözleri üzerine başlayan tartışmaya tepkiler artarak sürüyor.
Kültür ve Turizm Baanı Ertuğrul Günay da dün, Kusturica'ya tepki olarak 47. Altın Portakal Film Festivali'ne katılmayacağını açıkladı. Bakan Günay, Topkapı Sarayı'nda Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao ile yaptığı görüşmenin ardından, gazetecilerin sorularını cevapladı. Festivali çok önemsediğini, bu festivalin geleneksel bir sanat etkinliği olduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak da desteklediklerini belirten Günay, ancak bu yıl ünlü yönetmen Emir Kusturica'nın festivale çağrılmasının 'haklı' tepkilere yol açtığını söyledi.
BUNUN BİR BEDELİ OLMALI
'Kusturica, iyi bir sinemacı' diyen Günay, sözlerini şöyle sürdürdü. 'Ancak, Balkanlar'da yaşanan iç savaş sırasında sadece kendi halkının duyarlılıklarına karşı değil, savaş konusunda da, insanlığın ortak benimsediği değerler karşısında olumsuz, anlamsız, sevimsiz ve incitici tavırlar geliştirdi. Hepimizi üzdü bu. Ben savaş sırasında Bosna'ya gittim. Bunun bir bedelinin olması gerekir herhalde. Kamuoyundan yükselen sese duyarsız kalamam o yüzden katılmayacağım.'
Ödüllü 'Bal' filminin yönetmeni Semih Kaplanoğlu'nun, Emir Kusturica'nın festivale davet edilmesine ilişkin tepkisiyle ilgili de Bakan Günay, 'Onun gösterdiği tavır da kendi halkının, barışçı duyguların önemini bilen bir sinemacı, sanatçı tavrı' diye konuştu

Soykırımcıyı davete hakları yok
Altın Portakal Film Festivali'nde Emir Kosterica krizi yaşandı. Festivalin açılış gecesinde MHP Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Reşat Oktay, tartışılan yönetmeni protesto etti. Oktay, salondaki güvenlik güçleri yardımıyla dışarı çıkartıldı. Güçlükle dışarı çıkartılan Reşat Oktay, dışarıda basın mensuplarının sorularıyla karşılaştı. Oktay, '1993 yılında soykırım yaptılar. Bu düşünceyi taşıyan Kusturica'yı Antalya'ya çağırmaları tamamen siyasi bir durumdur. Protesto ediyorum.' dedi.
Soykırımcı olan bir kişinin Antalya'ya davet edilmesini kınamak için yaptığını ifade eden Oktay, 'Ben meclis üyesi olarak Antalya halkının oyunu almış kişiyim. Ben Mustafa Akaydın ve AKSAV yönetimini bu zihniyeti buraya davet etmelerine hakkı yoktur' diye konuştu.

Kusturica Antalya'da
Emir Kusturica, Altın Portakal Film Festivali'ne katılmak üzere Antalya'ya geldi. Ünlü yönetmen habercileri, 'Hoş bulduk' diye selamladı. Kusturica 'Türkiye'ye daha önce de gelmiştim. Burayı ve Türk çayını çok seviyorum' dedi. Kusturica, Günay'ın festivale gelmeyeceği yönündeki açıklamasının sorulması üzerine, 'Ben buraya ülkemi ve kendi kültürümü tanıtmak adına geldim.