Bakan Günay da Altın Portakal'a katılmıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sırp yönetmen Emir Kustirica'nın festivale katılmasının haklı tepkilere neden olduğunu ve bu nedenle kendisinin festivale katılmayacağını söyledi


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sırp yönetmen Emir Kustirica'nın festivale katılmasının haklı tepkilere neden olduğunu ve bu nedenle kendisinin festivale katılmayacağını söyledi

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılmayacağını açıkladı. Bakan Günay, Topkapı Sarayı'ndaki Mecidiye Köşkü'nde Brezilya Kültür Bakanı Ferreira ile yaptığı görüşmenin ardından Altın Portakal'a ilişkin soruları yanıtladı. Festivali çok önemsediğini ve Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak da desteklediklerini belirten Günay, 'Ama bu yıl Emir Kusturica'nın festivale çağrılması haklı tepkilere yol açtı. Kusturica, iyi bir sinemacı olmakla birlikte, Balkan savaşı sırasında, sadece kendi halkına karşı değil, savaş karşıtı olan herkese karşı incitici tavırlar geliştirdi. Bunun bir bedelinin olması gerekir herhalde. Bu akşam Antalya'ya gideceğim ama festivale katılmayacağım' dedi.
CHP'li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Bakan Günay'ın kararı üzerine 'Çok ayıpladım. Sayın Bakan ile 10 gün önce Oktober Festivali'nde görüşmüştük. Bize katılacağını söylemişti. Emir Kustarica'nın geleceği de o tarihte belliydi. Sayın Bakan bunu biliyordu. 10 günde ne değişti' dedi.

HAZİRAN'DA BURSA'DAYDI
Kusturica'yı 25 Haziran'da Bursa'da ağırlayan AKP'li belediyeyi örnek gösteren Akaydın, Günay'ın siyasi baskı nedeniyle gelmekten vazgeçmiş olabileceğini ileri sürdü, 'Kusturica'yı büyük bir muhabbetle törenle ağırlarken, neden sesini çıkarmamış? Altın Portakal Film Festivali, belki de Türkiye'nin en önemli ulusal organizasyonudur. Sayın Bakan'la aynı üslupla konuştuğumuzu sanıyordum' dedi.

SIRP YÖNETMEN: TÜRKİYE'Yİ SEVİYORUM
BOŞNAK asıllı Sırp yönetmen Emir Kusturica Antalya'ya geldi. Kusturica, Günay'ın kararı hakkında konuşurken, 'Yorum yapamam ancak ben Türkiye'yi seviyorum. Daha önce de geldim. Türkiye'nin çayı çok güzel, burada çay içmek istiyorum' dedi.

Mustafa KOZAK /ANTALYA