AB, Pınar'ı tattı 'Ayran böyle olsun' dedi

Polonya'nın başkenti Varşova'da 5-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenen AB Bölgesel Codex Alimentarius (Ul...


Polonya'nın başkenti Varşova'da 5-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenen AB Bölgesel Codex Alimentarius (Uluslararası Gıda Standartları ve Düzenlemesi) toplantısında Türkiye'nin ayran standardı kabul edildi. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, Türk standardını kabul eden komitenin Pınar ayranla tadım yaptığını belirtti.
Eskişehir'deki Pınar marka süt ve süt ürünleri üretim tesisinin kapasitesini artıran yatırım nedeniyle gazetecilerle bir araya gelen Yiğitbaşı, Polonya'da yapılan Codex Alimentarius toplantısı ile ilgili de bilgi verdi. Ayran standardı konusunda kendi ürünlerinin etkili olduğunu anlatan Yiğitbaşı şöyle konuştu:
"Bu toplantıya farklı ülkelerden 300 delege katıldı. Ayran standardı konuşulurken örnek tadım yapılması kararlaştırıldı. Ancak AB'ye Türkiye'den süt ve süt ürünlerinin girişi yasak olduğu için ayran götürülemedi. Pınar'ın Almanya'daki tesislerinde üretilen ayran delegelerin tatması için bu ülkeye gönderildi. Böylece Pınar'ın ayranını deneyen delegeler standardı Türkiye'nin belirlemesine karar verdi."
26 milyon liralık ek yatırım
Pınar Süt'ün Eskişehir'deki fabrikasındaki kapasite artırımına değinen Yiğitbaşı, 11 bin metrekare kapalı alanda bulunan fabrikayı 26 milyon liralık yatırımla 22 bin metrekareye çıkardıklarını ifade etti. Üretim kapasitesini yüzde 30 artışla 300 milyon litreye çıkardıklarını bildiren Yiğitbaşı, 560 yeni kişiye istihdam sağladıklarını söyledi.


Eker: Ürünlerde çıkan sorunlar abartılıyor

Pınar'ın Eskişehir'deki tesisinin açılışında bir konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kırmızı ve beyaz ette çıkan salmonella ve listeria bakterilerine değinerek ürünlerde çıkan sorunların abartıldığını söyledi. Yapılan denetimlerde çıkan sonuçların Avrupa'dan daha kötü olmadığını anlatan Eker, "Ürünlerin yüzde 1-2'sinde sorun çıkması normal. Bunu büyütmeye gerek yok" dedi. Trakya'nın ari bölge olması nedeniyle az sayıdaki kurbanlıkların fiyatları da yükselteceği eleştirilerine de yanıt veren Eker şöyle devam etti:
"Biz burada hayvanları şap hastalığından arındırdık ve bununla ilgili olarak Uluslar arası Hayvan Sağlığı Kurumu'ndan sertifika aldık. AB, şap hastalığı nedeniyle süt ve süt ürünü almıyor. Hatta şap var diye, hiç alakası olmamasına rağmen tavuk ve balık da almıyor. Önümüzdeki dönemde bu bölgeden Avrupa'ya ihracata başlayacağız."
Eker, hayvancılık desteğinin 8 yılda 15 kat artarak 1.2 milyar liraya yükseldiğini de belirtti.


Avrupa'da 25 milyon euro'luk satış

Yaşar Holding Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Ali Sözen gıda sektörünün krizden daha az etkilendiğini dile getirerek, "Salam, sucukta vatandaş küçük ambalajllara yöneldi. Satışlar düşmedi. Avrupa'da yıllık 25 milyon euro'luk gıda satışımız var. Bunun büyük kısmı Almanya'da" dedi.
Yaşar CEO'su Mehmet Aktaş, et fiyatları arttığı için işlenmiş ürünl ihracında zorlandıklarını kaydetti. 1980'lerden bu yana Avrupa'ya su satan şirket, meyve suyu satışına da başladı.