Yerköy Ziraat Odası Yılmaz: İlçede 500 bin dönüm hububat ekimi yapılacak

Yozgat'ın Yerköy İlçesi Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, ilçe genelinde 500 bin dönüm hububat ekimi yapılacağını söyledi.

Hububat ekim dön

Yozgat'ın Yerköy İlçesi Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, ilçe genelinde 500 bin dönüm hububat ekimi yapılacağını söyledi.

Hububat ekim döneminin şu günlerde başladığını belirten Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, "Yerköy'de 2010 yılı hububat ekim dönemine başlanıldı. Bölgemizde 500 bin dönüm tarlada hububat ekimi yapılacak. Şu anda çiftçilerimiz ekim işlerine başladı. Yaklaşık bir ay içerisinde ilçemizde ekim işlemi tamamlanmış olacak." dedi.

Ekim yapacak çiftçilere de uyarıda bulunan Yılmaz, şunları söyledi: "Çiftçimiz öncelikle tarlasının toprak analizini yaptırarak ekime başlamasını istiyoruz. Ekilecek buğdayın sertifikalı tohum olması gerekir. Kendi hububatından aldığı tohumu mutlaka ama mutlaka selektöre götürerek elekten geçirmesi gerekir. Çünkü selektörden geçirilmeden ekilen buğday ekim esnasında mibzerlerin gözlerini tıkar, çiftçi bunu fark edemeyerek tarlasına istenilen ayarda tohum atmamış olur. Yine aynı şekilde tarlanın dönümüne kaç kilo gübre atılması gerekir bunu bilmemiz gerekir. Ekilecek tarlanın önceden toprak analizinin de mutlaka yapılması gerekir. Gübreyi eski usullerle babadan görme yöntemlerle işte babam bu tarlaya şu kadar kilo atıyordu. Ben de bu kadar atayım demek tarlaya zarar verir. Kaliteli üründe alamazsın. O yüzden çiftçilerimiz bu hususlara dikkat etmeli."

Gübre ve mazot fiyatlarından dolayı çiftçiler tarlalarını istenilen seviyede ekime hazırlayamadığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, "Çiftçilerimiz mazotun pahalı olmasından dolayı tarlasını ekime tam anlamıyla hazırlayamadı. Gübrenin de pahalı olması çiftçimizi tarlasına istenilen düzeyde değil de az atmak zorunda kalıyor. Tabi bu şekilde bir ekim gerçekleştiren çiftçimizde haliyle hasat döneminde istenilen seviyede ürün alamaz. Ben bu vesile ile bu yıl ekimimizin çiftçimize hayırlı olmasını diler. İnşallah bol ve bereketli bir hasat sezonu yaşarız." diye konuştu.