Eğitim Seviyesi Yükseldikçe Sigara İçenlerin Oranı Artıyor

Eğitim seviyesi yüksek olan kadınlarda sigara kullanımının arttığı ve çalışan kadınların ev hanımlarına oranla daha fazla sigara içtiği bildirildi.

Eğitim Seviyesi Yükseldikçe Sigara İçenlerin Oranı Artıyor
Sigara alışkanlığı üzerine yaptığı bir araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Kadın ve erkeklerde sigara içme alışkanlığı konusundaki benzerlik ve farklılıkları belirlemek amacıyla yapılan araştırmada Doğu Anadolu Bölgesi'nde sigara içme oranının cinsiyet ayrımı olmaksızın yüzde 60 olduğunu belirlendi. Bu oranın çok yüksek olduğunu dile getiren uzmanlar, "Doğu'da kadınların yüzde 53'ü, erkeklerin ise yüzde 65'i sigara içiyor" dedi.
Araştırmada, çalışan kadınların yüzde 60'ının, çalışmayanların ise yüzde 40'ının sigara kullandığını tespit eden uzmanlar, sigaranın sosyal yaşamın bir simgesi haline geldiğini öne sürdü. Kadınların bu denli tiryaki olmasının temelinde stresin başrol oynadığını kaydeden uzmanlar, "Çalışan kadınlar gündelik streslerinden sigara ile uzaklaşmaya çalışıyor. Sigaranın zararlarını daha iyi bilmelerine rağmen eğitim seviyesi yüksek olan kadınların tiryaki denecek boyutta sigara içmeleri oldukça şaşırtıcı" dediler.
Tiryakilerin tümünün 15-20 yaşları arasında sigaraya başladığını belirleyen uzmanlar, "Sigara içenlerin yüzde 73'ünün bu alışkanlığı bırakmak istediğini ancak bırakamadığını vurguluyor. Kadın olsun, erkek olsun tiryakilerin hepsi sigarayı bırakmak istiyor. Birçoğu sigaradan kurtulmak için çeşitli yollar denemiş ancak bırakamış. Sigarayı bırakan sadece yüzde 25'lik bir kesim var. Bunun da yüzde 11'i bir süre sonra tekrar sigaraya başlamış" diye konuştu.