Sertifikasız ürünler raflara giremeyecek

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın başlattığı 'iyi tarım ürünleri' uygulamasıyla birlikte Migros'ta tüm meyve ve sebzeler sertifikalı olarak satılmaya başlandı.

Migros'un bu kararıyla birlikte 2 bin çiftçi 'iyi tarım uygulamaları' standardına göre üretim yaptı.

Migroslar aracılığıyla tüketiciyle buluşacak olan 'İyi Tarım Ürünleri' logolu meyve ve sebzelerle ilgili işbirliğinin detayları, önümüzdeki günlerde Tarım Bakanı Mehdi Eker ve Migros Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Özaydınlı tarafından açıklanacak.

İşbirliğiyle, Bakanlığın İTU adı ile düzenlediği standartlara uygun üretim yapmayı seçen ve Migros ile sözleşme imzalayan çiftçiler, bundan böyle ürettikleri yaş meyve sebzenin tamamını Migroslara satacak. Türkiye geneline yayılmış olan Migros mağazalarında, halen yılda toplam 270 bin ton meyve sebze alımı yapılıyor. Mağazalarındaki meyve sebzeyi İTU sertifikalı üreticilerden alacak olan Migros, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile işbirliği yapan kuruluşlar arasında 'en büyük alıcı perakende kanalı' olarak, Türkiye'de bu normlara uygun faaliyet gösteren üretici için önemli bir adres olacak. Yıllık 130 bin ton İTU logolu meyve sebze tüketici ile buluşurken, sertifikalı çiftçilerin hacmi genişledikçe Migros tüm alımını sertifikalı ürünlerden gerçekleştirecek. Sadece bakanlık tarafından yetkilendirilen kuruluşların sertifika verdiği üreticilerden ürün satın alacak olan Migros'un tüketicilere sunacağı ürünlerde sağlık açısından denetim yapılıyor.

Üretimde çalışan personel için de bir dizi prosedürün yerine getirilmesi gerekiyor. Sertifika sahibi üreticilerden çalıştırdıkları personelin tamamını kayıt altına almaları beklenirken, tümü zorunlu rutin sağlık muayenesinden geçiriliyor. Migros'a ürünlerini verecek olan üreticinin tarla ve tesisi rutin kontrollerden geçirilirken, tarlada çalışan tarım işçisinin sağlık kontrolleri düzenli olarak gerçekleştiriliyor.