'Maliye 300 bin üyeme mektup gönderdi'

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul vergi dairelerinin mükelleflere “Kod listesine girmek istemiyorsan Varlık Barışı'ndan yararlan, yoksa defterlerini inceleriz” türünden yazılar gönderdiğini, İstanbul'daki beyanların çoğunun bu baskı sonucu yapıldığını ifade etti.

'Maliye 300 bin üyeme mektup gönderdi'
'Maliye 300 bin üyeme mektup gönderdi'
Yalçıntaş “300 bin üyemizden şikayeti olmayan yok” diye konuştu.

MALİYE Bakanlığı’nın 31 Aralık 2009’a kadar devam eden uzatmalı Varlık Barışı uygulamasında, 47 milyar liralık beyanın büyük bölümü yastık altı ya da yurt dışı kaynaklardan değil, küresel krizle boğuşan yurt içindeki küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) “tehdit edilerek” sağlandı. Bu durum, 300 bin üyeli İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş’ın verdiği mesajla açığa çıktı. Yalçıntaş, İstanbul’daki vergi dairelerinin mükelleflere “Kod’a girmek istemiyorsan Varlık Barışı’ndan yararlan, ya beyanda bulun ya da defterlerini inceleriz” içerikli yazılar gönderdiğini, İstanbul’daki beyanların büyük bölümünün bu haksız ve meşru olmayan baskı sonucu yapıldığını söyledi. Yalçıntaş, “Üyelerimizden bu konuda şikayeti olmayan yoktur. Kod uygulamaları gayrimeşrudur ve mükellef ile vergi dairesi arasında tesis etmeye çalıştığımız güveni ciddi boyutlarda baltalamıştır” dedi. İTO Başkanı Yalçıntaş, Kod listeleri uygulamasında en büyük sıkıntının eskiden beri İstanbul’da olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “İstanbul Varlık Barışı uygulamasındaki tüm beyanın yüzde 41’ini tek başına yaptı. Kod listeleri uygulaması bu haliyle son derece yanlıştır ve doğru çalışan mükellefi de mağdur etmiştir. İTO olarak İstanbul’da 5 yıldır vergi dairelerimizle yakın çalıştık. Memleketin iyiliği için, vergi dairesiyle mükellefin işbirliği içinde olması gerektiğini düşündük. Ancak son uygulama bütün bu çalışmaları da baltaladı. Bu durumdan en çok zarar görenler de KOBİ’lerdir. Varlık Barışı için İstanbul’dan başvurunun yüzde 60’ı yurt içinden olmuş. Bu da beyanın çoğunun Kod baskısından kaynaklandığını gösteriyor.”

Söz verdi, güveniyoruz

Kod listeleri uygulamasına esas kanun ve yönetmeliklerin değişeceğine dair Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in söz verdiğini belirten Yalçıntaş, “Maliye Bakanı’nın sözüne inanıyoruz. Çok büyük rahatsızlık var” dedi.

Sorunlu mükellefi bildirin, web sitemizde yayınlayalım

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Kod listeleriyle ilgili uygulamanın mükelleflerin tepesinde ‘Demoklesin Kılıcı’ gibi sallandığını bu konuyla ilgili kanun ve yönetmelikler değişmedikçe her an tehdit ve baskı altında kalabileceklerini söyledi. Yalçıntaş, “Biz ortak çalışmaya da hazırız. Siz sorunlu mükelleflerini Oda’lara açın, biz de onları ilan edelim ve üyelerimiz o firmalarla ilişki kurmasın. Biz her türlü ortak çalışmaya hazırız” dedi.

Hürriyet 8 ay önce uyardı

MALİYE’nin firmaları usülsüzlük türlerine göre maddelere ayrılarak çeşitlendirdiği ‘kara liste’lere (Kod) aldığı ve bu listelerde şirket sayısının 30 bini aştığına dair haber 20 Nisan 2009’da Hürriyet Gazetesi’nde manşetten kamuoyuna duyurulmuştu. Kod listelerine giren şirketlerin eli kolu bağlanıyor, işlerini yürütmesi, fabrikalarında çarkları döndürmesi zorlaşıyor. Şirketler, Maliye’nin bu tavrı üzerine soluğu yerel mahkemelerde, gerekirse Danıştay’da alıyor. Açılan davaların hemen hepsi, şirketlerin lehine sonuçlanıyor. Davaların karar yazılarında, Anayasa’ya aykırı işlemler yapıldığı vurgulanıyor.

İstanbul’dan Varlık Barışı için 19.6 milyarlık beyan

VARLIK barışı uygulamasında en fazla başvuru, 19 milyar 593 milyon lira ile İstanbul’da yapıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, İstanbul, 47 milyar 302 milyon 545 bin lira olarak belirlenen Varlık Barışı başvurularının yüzde 41.4’ünü tek başına karşıladı. İstanbul’da 11 milyar 605 milyon 893 bin lirası yurt içinden, 7 milyar 987 milyon 128 bin lirası yurt dışından olmak üzere toplam 19 milyar 593 milyon liralık varlık beyanında bulunuldu. Bu beyan karşılığında da mükelleflere 740 milyon 34 bin lira vergi tahakkuk ettirildi.

Beyan sıralamasında ikinci sırada Ankara yer aldı. Başkentteki toplam Varlık Barışı beyanı 7 milyar 765 milyon 725 bin lira oldu. Bunun 5 milyar 953 milyon 132 bin lirası yurt dışından, 1 milyar 812 milyon 593 bin lirası da yurt içinden geldi. Ankara’da, 7.7 milyar liralık beyan karşılığında 209 milyon lira vergi tahakkuk etti. İzmir’de ise toplam bildirim, 1 milyar 347 milyon 148 bin lira olarak belirlendi. Bu tutarın 833 milyon 599 bin lirası yurtdışından, 513 milyon 548 bin lirası da yurt içinden beyan edildi. İzmir’de tahakkuk ettirilen vergi de 42 milyon 349 bin lira olarak hesaplandı.