Varlık Barışı'ndan 47.3 milyar TL gelir geldi

Yastık altındaki birikimleri ekonomiye kazandırmayı amaçlayan Varlık Barışı Yasası, Maliye'yi oldukça mutlu etti.

Bakan Mehmet Şimşek, 26,9 milyar lirası yurtdışından olmak üzere toplam 47,3 milyar liralık beyanda bulunulduğunu açıkladı. Bunlar için 1 milyar 556 milyon TL'lik vergi tahakkuk ettirilirken, bunun 539 milyonu şimdiden Hazine'nin kasasına girdi.

'Yastık altında' saklanan altınlar, gurbetçinin birikimi ve yurtdışında tutulan paraları ekonomiye kazandırmak için çıkarılan 'Varlık Barışı' yasası yüzleri güldürdü. Dünya ekonomilerinde finansman sorunu yaşanırken, Varlık Barışı kapsamında 47,3 milyar liralık beyanda bulunuldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı verilere göre toplam rakamın 26 milyar 949 milyon lirası yurtdışından, 20 milyar 352 milyon TL'si ise yurtiçinden geldi. Beyanda bulunanlara toplam 1 milyar 556 milyon 629 bin liralık vergi tahakkuk ettirilirdi. Bunun 539 milyonluk bölümü şimdiden Hazine'nin kasasına girdi. Varlık Barışı kapsamında aralık ayı içinde banka ve aracı kurumlara beyan edilen miktar ise 15 Ocak 2010'da açıklanacak. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yetkilileri bankalardan gelecek verilerle, toplam rakamın 50 milyar lirayı bulacağını ifade ediyor.

Ekonomi yönetiminin sonuçlarını merakla beklediği Varlık Barışı'nda son rakamlar dün açıklandı. Bakan Mehmet Şimşek, uygulamanın ikinci döneminden 32 milyar 470 milyon liralık varlık beyan edildiğini bildirdi. 22 Kasım 2008 tarihli ve 5811 sayılı 'Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun' ile uygulamaya konulan ve 2 Mart 2009 tarihinde sona eren Varlık Barışı uygulaması, 10 Temmuz 2009'dan itibaren 31 Aralık 2009'a kadar uzatılmıştı. İlk uygulamadan 10 milyar 748 milyon TL'si yurtdışından, 4 milyar 83 milyon lirası da yurtiçinden olmak üzere toplam 14 milyar 832 milyon liralık beyanda bulunulmuştu. Bunun 8 milyarlık bölümü uygulamanın son günü gelmişti. Yasanın uygulamasının ikinci döneminde de son iki günde 15 milyar TL'lik beyan geldi. Bu rakamın 6-7 milyar dolarlık kısmının faktoring şirketleri tarafından gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

Sonuçları değerlendiren Bakan Şimşek, son hafta beyanlardaki artışı, Türkiye'de son günü bekleme alışkanlığına bağladı. Şimşek, birinci uygulamada beyan edildiği halde vergisi ödenmeyen rakamların gazeteciler tarafından hatırlatılması üzerine de, "Son dönemde büyük meblağ beyan edenlerin isimleri gizli tutuluyor. Dolayısıyla önceki dönemde ifade ettiğiniz tarzda daha çok şov yapmak üzere birtakım beyanlar söz konusu olsaydı muhtemelen isimlerini açıklarlardı. Onun için ben öyle bir tehlikeyi, riski nispeten küçük görüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Yastık altına yüzde 5 vergi

Varlık Barışı uygulamasından yararlanmak isteyenlerin vergi daireleri aracılığı ile yaptığı başvuru süresi yılbaşında sona erdi. Aralık ayı içinde banka ve aracı kurumlara beyan edilen varlıkların bu kurumlarca bildirimine ilişkin süre ise 15 Ocak tarihinde dolacak. Uygulamadan yararlanmak isteyenler beyan tarihini izleyen bir ay içerisinde yurtiçi varlıklar için yüzde 5, yurtdışı varlıklar için ise yüzde 2 vergi ödeyecek. Kanun çerçevesinde bildirim ya da beyana konu edilen varlıklar sebebiyle 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemesi yapılmayacak.

Gurbetçi'nin 'yastık altından' 3 milyar liralık altın çıktı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in verdiği bilgiye göre Varlık Barışı kapsamında beyan edilen tutarın yüzde 50,4'ü döviz, yüzde 29,6'si Türk Lirası, yüzde 7'si altın, yüzde 6,6'sı menkul değerler, yüzde 6,4'ü de taşınmazlardan oluşuyor. 31 Aralık tarihine kadar 3 milyar 242 milyon TL'lik altın için bildirimde bulunuldu. Altının 3 milyar 159 milyon TL'lik kısmı ise gurbetçi tarafından yurtdışından beyan edildi. Uygulama kapsamında vergi dairelerine 64 bin adet beyanname verilirken kişi başı ortalama rakam yaklaşık 740 bin lira oldu.

Bakan Şimşek: IMF ile ilişkilerimiz kaynakla sınırlı değil

Türkiye ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasındaki görüşmelerin bu ay içerisinde netlik kazanması beklenirken, Maliye Bakanı Şimşek de Fon'la anlaşma için yeşil ışık yaktı. Toplantı sonrasında gazetecilerin 47,3 milyar TL'lik kaynağın IMF ile ilişkilere etkisini sorması üzerine Şimşek, "Varlık Barışı, küresel krizin, en azından finansman kaynakları itibarıyla etkisini hafifletmeye yönelik bir uygulamadır. Başarılı olduğumuz kanısındayım. Bu, Türkiye'ye ek sermaye, ek kaynak demektir. IMF ile ilişkilerimiz sadece kaynak boyutuyla sınırlı değildir." cevabını verdi.