AVM ve zincir mağazalara düzenleme gelecek

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından ele alınan konularla ilgili basına açıklamalarda bulundu.

Toplantıda AB ile birlikte alışveriş merkezleri ve zincir mağazalar konusu öncelikli ele alınan konular oldu.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Bakan Çiçek, Avrupa Birliği ile ilgili çalışmaların daha da hızlandırılması konusunu ele aldıklarını bu konuda önümüzdeki günlerde yeni düzenlemelerin yapılacağını açıkladı.

Alışveriş Merkezleri ve Büyük Mağaza ve Zincir Mağazalar kanun tasarısı, üzerinde uzun süredir durulan bir konu olduğunu bu konuda konunun çok farklı tarafları bulunduğunu bu konuda kimsenin haksızlığa uğramaması için hassasiyet gösterildiğini söyledi. Bakan Çiçek bu alışveriş merkezlerinin vatandaş için büyük fayda sağladığı, kayıt dışılığı önlediği kalite getirildiğini buna karşın özellikle küçük esnaf ve trafik gibi önemli sıkıntılar getirdiğini de belirtti. Bu konuyla ilgili tarafların görüşleri yazılı olmak kaydıyla alınarak yasalaşmasının gerçekleşeceğini söyledi.

Çiçek, “Kamuda görevli farklı birimlere bağlı çalışanların farklı maaş almasıyla ilgili düzenleme yeniden ele alınmıştır. Esnaf Sanatkarlar Değişim Dönüşüm stratejisi hazırlandı. Sanayi Bakanlığı'nın hazırladığı bu çalışma bakanlar kuruluna sunuldu. Esnaf ve Sanatkarların daha fazla faydalanmasına imkan tanıyacak 21 eylem planı hazırlandı. Mali politikaları ile ilgili Maliye Bakanı Bakanlar kuruluna bilgi verdi. 2009 yılı dünyada yaşanan kriz Türkiye'de hissedilmiştir. Türkiye olarak 2010 yılı için önemli bir kalkınma yılı olacaktır. 2010 yılının bütçe ve program hedeflerinin gerçekleşeceği bir yıl olarak görülmektedir” dedi.

KÜRESEL KRİZ VE TÜRKİYE'NİN DURUMU


Bakan Çiçek, Türkiye'de başka ülkelerde kriz olmadığı dönemlerde kriz yaşandığını, bu yüzden de dışardan kişilerin gelerek kriz politikaları uyguladıklarını, bugün yaşanan krizin ise dünya ölçeğinde bir kriz olduğunu buna rağmen Türkiye'nin kendi kriz reçetesi ile çözüm aradığını buna karşın Türkiye'nin IMF ile kendi istediği doğrultuda anlaşmak istediğini buna piyasa şartları açısından ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bakan Çiçek, alışveriş merkezleri ile ilgili şehirlerin en işlek yerlerinde alt yapı düzenlemesi otoparklar yapılmadan ruhsat verilmesinin büyük sıkıtılar doğurduğunu, yeni düzenleme ile bu tür alışveriş merkezlerinin ruhsatlandırma yetkisi ve bu işlemlerle ilgili asgari şartların belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

TEKEL İŞÇİLERİ KONUSU


Bakan Çiçek, emeklilerle ilgili düzenleme konusunda bakanlar kurulunda imza açıldığını, Başbakan Erdoğan'ın yeni düzenleme ile ilgili yarın açıklama yapacağını söyledi. Çiçek, TEKEL işçileri ile ilgili gerekli açıklamalar yapıldığını, bu konularda 4C diye bir statü ihdas edildiğini, işçi mağduriyetini gidermek için böyle bir yola gidildiğini, kapatılması veya özelleştirilme sebebiyle iş akitleri feshedilen işçilerin ihbar ve kıdem tazminatları ile birlikte 4C statüsü içinde çalışmalarına imkan verildiğini söyledi. TEKEL işçileri ile ilgili kararlar Şeker fabrikaları ve TEKEL fabrikaları ile ilgili kararların rahmetli Ecevit döneminde alındığını, daha sonra uygulamanın tehir edildiğini ancak bu arada ihbar ve kıdem tazminatlarının ödendiğini, bunun yanı sıra 11 ay çalışma hakkı verildiğini, buna rağmen bazılarının bu konu üzerinden siyaset yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Cemil Çiçek, 2004 yılında yapılan referandum sonrasında Türkiye sözünde durduğunu ancak AB'nin sözünde durmadığını, sorunları çözülmediği halde Rum kesimini AB'ye aldıklarını, bugün Türkiye'nin verdiği sözleri yerine getirmesine rağmen Rum kesiminin ve AB'nin kendi sözlerini yerine getirmemesinden kaynaklanan sorunlar yaşandığını dile getirdi.