Umutlar Karadeniz'den çıkacak petrolde

Karadeniz'de petrol arayacak sondaj platformu Sinop'a demirledi.

Karadeniz'de petrol ve doğalgaz çıkaracak olan sondaj platformu Sinop'un 145 kilometre açığına demirledi.

Malta'da kesilen kulelerin montajına başlanırken yapılan hazırlık faaliyetlerinin ardından şubat ayında sondaj çalışması başlayacak. 2 bin 200 metresi deniz toplam 5 bin 500 metrelik bir sondaj yapacak olan Leiv Eiriksson isimli platformun günlük kirası 1 milyon TL. Sinop 1 kuyusundaki operasyonun sorumluluğu ve arama aşamasındaki maliyetlerin tümünü Brezilyalı şirket Petrobras üstlenecek. TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, "Arama risklerinin yüksek olduğu bölümde TPAO herhangi bir maddi risk taşımıyor. Harcamalara katılmayacağız, bütün harcamalar ortağımız Petrobras tarafından yapılacak" açıklamasını yaptı.

Türkiye Petrolleri Ananomi Ortaklığı ve Petrobras Oil&Gas B.V. yüzde 50 ortaklık halinde Karadeniz'de tespit edilen noktalarda petrol ve doğalgaz çıkaracak. Bunun için derin denizlerde yürütülen sondaj çalışmalarının yüzde 85'inde verimli petrollerin çıkarılmasını sağlayan dünyanın en büyük platformlarından Leiv Eiriksson Sinop'a ulaştı. Konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Norveç'in Ankara Büyükelçisi Cecilie Lansverk, TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Petrobras Genel Müdür Vekili Fernando Nobrega ve Oecan Rig Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Frank Tollefsen Çırağan Sarayı'nda bir basın toplantısı düzenledi.

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal yaptığı açıklamada, "İnşallah güzel sonuçlar elde edeceğiz. Sonuçlar memleketimiz için hayırlara vesile olur." dedi. Maliyetler ve ortaklık yapısı üzerine gelen bir soru üzerine Uysal, "Üretim yatırımlarını TPAO ve PETROBRAS yarı yarıya yapacak. Dünyada uygulanan genel model budur. Arama risklerinin yüksek olduğu bölümde TPAO herhangi bir maddi risk taşımıyor. Harcamalara katılmayacağız, bütün harcamalar ortağımız PETROBRAS tarafından yapılacak'' yanıtını verdi.

Petrobras Genel Müdür Vekili Fernando Nobrega da Sinop 1 kuyusundan iyi sonuçlar alınacağını ümit ettiklerini söyledi. Nobrega, "Elimizden gelen çabayı sarf ederek en iyi sonuçları alacağız. Türkiye ile büyümek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Norveç'in Ankara Büyükelçisi Cecilie Lansverk ise platformun isminin Norveçli bir Vikinge ait olduğunu söyledi. Leiv Eiriksson'un Amerika kıtasını bin yl önce keşfeden bir kaşif olduğunu söyleyen Lansverk, "Leiv Eiriksson şimdi de Sinop'ta petrol keşfedecek." dedi.

"ÜMİT ETTİĞİMİZ İÇİN SONDAJ YAPILIYOR"

Konuşmacılardan sonra söz alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, global enerji kaynakları açısından bakıldığında bir ithalat ülkesi olan Türkiye'nin mutlaka kendi kaynaklarından ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir düzeye gelmesi gerektiğini belirterek, ''Petrol ve doğal gazın hemen hemen yüzde 90'ını dışarıdan temin ediyoruz. Bunun önüne geçebilmenin tek yolu, petrol ve doğal gazla alakalı çalışmalarımızdır'' dedi.

Türkiye'de enerji politikalarında ortaya konan stratejinin son derece net olduğunu vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti: "Global enerji kaynakları açısından baktığımızda bir ithalat ülkesi olan Türkiye'mizin, mutlaka kendi kaynaklarından ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir düzeye gelmesi lazım. Özellikle petrol ve doğal gazın hemen hemen yüzde 90'ını dışarıdan temin ediyoruz. İthalatımızın 5'te birini şu anda enerji kalemleri oluşturuyor. Bunun önüne geçebilmenin tek yolu, şu anda töreninde bulunduğumuz ve yerli kaynak haline dönüştürmeye çalıştığımız petrol ve doğal gazla alakalı çalışmalarımızdır. Aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı çalışmalarımız da devam etmektedir. AK Parti hükümetlerinin, özellikle son 7 yılda arama faaliyetlerinde hemen hemen 8-10 katına çıkan yatırım miktarlarını, yatırım kalemlerinin arasına almış olması bence son derece manidardır. Bu, konudaki niyetimizin ve gayretimizin nereye gittiğini göstermektedir.''

''Bu çalışma ekonomiye ne kadar katkı sunacak?'' şeklindeki soruya da yanıt veren Bakan Yıldız, bir rakam veremeyeceğini söyledi. Yıldız, ''Sonunda petrol veya doğal gaza ulaşamamak da var. Ama şimdiye kadar aldığımız veriler, bu çalışmayı yapmamızı gerektiriyor. Bu platformun buraya özellikle 2 gündür kamuoyunda paylaşılan masraflarıyla beraber gelmesini gerektiriyor. Bu ciddi bir çalışma. Ümit ettiğimiz, inandığımız için buradayız. Sonuçta petrol veya doğal gaza ulaşamayabiliriz." şeklinde konuştu.