Mide ekşimesine iyi gelen ot kansere de iyi geldi

Adana'da köylülerin mideleri ekşidiğinde içtiği otun yapılan laboratuar analizlerinde kansere karşı etkili olduğu ortaya çıktı.

Adanalı girişimci Halil İbrahim Yavuz, kendi köyü olan Feke ilçesine bağlı Akoluk'ta vatandaşların 'Boz nane' diye netelendirdiği Akoluk Çayı'nı Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Laboratuarı'nda analiz yaptırdı. Akoluk Çayı, üzerinde yapılan analizde, kansere karşı etkili, midede oluşan gazı gidermesi, yara iyileştirme ve stresten uzaklaştırma özelliklerinin olduğu ortaya çıktı.
"Üniversitedeki bilim adamlarımıza köyümüzde 'koca karı ilacı' diye tabir edilen bitkileri analiz ettirdik" diyen Halil İbrahim Yavuz, "Biz kırsal kesimden olduğumuz için bölgemizde ata ve dededen beri tıbbi olarak kullanılan bitkiler, meyvelerin kökleri, dallar ve sürgülerinin olduğunu biliyoruz. Üniversitemizdeki imkanlardan yararlanmak için bu otları analiz yaptırdık. Bunlardan bir tanesi de Akoluk Çayı dediğimiz, sadece Adana'nın Feke ilçesine bağlı Akoluk Köyü’nde bulunuyor. Köylülerimizin mide ekşimesi için içtikleri bu çayda yaptırdığımız analizde çok sayıda faydasının olduğu ortaya çıktı" ifadesini kullandı.
Söz konusu çaydan hasat yaptıklarını anlatan Yavuz, "Amacımız, bu tip bitkilerimizi yöresel içecek olarak tanıtarak ulusallaşmasını sağlamak istiyoruz. Şu an sadece kendi işyerimizde bu çayı satıyoruz. Gelen misafirlerimize ikram ediyoruz. Faydasını gördükleri söylüyorlar. Bu çayı Adana ekonomisine kazandırarak bölgemizin bir değerini vatandaşlarımıza paylaşmak istiyoruz" ifadesini kullandı.
Laboratuar sonuçlarına göre çayın günde yaklaşık 4 bardak içilmesi halinde insan vucüdunda beslenmeden doğan gazların yok edeceğini anlatan Yavuz, sinirleri yatıştırıcı özeliliğinin de bulunduğunu aktardı.
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Özoğul, köylülerin 'boz nane' diye nitelendirdiği otun çok sayıda yararının olduğuna dikkat çekti. Üniversitede analiz yapılırken yıl boyunca her ay söz konusu çaydan örnek getirildiğine dikkat çeken Özoğul, "Bu otun etken maddelerinin en üst düzeyde olduğu zamanı bulmak için araştırma yaptık. 2009 yılının Ağustos ayında, çiçekli dönemindeki analiz sonuçlarında etken maddelerinin en üst düzeyde olduğunu belirledik. Akoluk Çayı'nın kansere karşı etkili olduğu, yara iyileştirme özelliği ve stresten uzaklaştırmada yararlı olduğunu gördük. Ayrıca antiseptik, antibakteriyel (bakterilere karşı da etkili) olduğunu belirledik. Yağlı gıdalar sonrası midede oluşan gazların giderilmesin de faydası olduğu ortaya çıktı" ifadesini kullandı.