İran nükleer malzemeleri Türkiye'ye mi gönderiyor?

İran yönetimi, Batı ile yapılacak nükleer malzeme değiş tokuşunda Türkiye'nin, Tahran'ın malzeme gönderebileceği muhtemel yerlerden biri olduğunu açıkladı.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Tahran'da yaptığı açıklamada İran'ın, 20 bin megavatlık nükleer santralin inşası için Batı ülkeleriyle müzakere etmeye de hazır olduklarını belirtti. Ayrıca Mutteki, İran'da nükleer zenginleştirme için yeni on tesis inşa edileceğini söyledi.
İran televizyonlarından İRİB-2'nin özel haber programına konuk olan Manuçehr Mutteki, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri'nin Japonya ziyaretine işaretle, İran'ın, Japonya ile pek çok alanda işbirliği yaptığını söyledi. Kendisinin en son Lübnan ziyaretine de işaret eden Menuçehr Mutteki, İran, Türkiye, Lübnan, Suriye ve Irak'ın işbirliği bölge çapında olumlu etki yaratacağını, stratejik konumda olan Lübnan'ın, bölgesel ve uluslararası alanda önemli bir ülke olduğunu söyledi.
Konuşmasının diğer bölümünde İran'ın nükleer meselesine temas eden İran Dışişleri Bakanı, nükleer zenginleştirme için yeni on tesis inşa edileceğini bildirdi. İran'ın, 20 bin megavatlık nükleer santralin inşası için yabancılarla müzakere etmeye hazır olduğunun haberini verdi. Manuçehr Mutteki, İran'ın paket olarak sunduğu önerilerin kabul edilmemesi halinde, Tahran araştırma reaktörü için gerekli yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumun İran'da üretilebileceğini söyledi. Mutteki, "İran önerisi çerçevesinde 5+1 ile müzakere etmeye hazırız" dedi.
Mutteki, nükleer yakıt için zenginleştirilmiş uranyum değişikliğinin yapılacağı yer konusunda ise "Türk topraklarıyla ilgili bir sorunlarının bulunmadığını" ifade etti.
İran daha önce sadece kendi topraklarında değiş tokuş yapabileceğini açıklamıştı.