Depreme önlem almak için takıntılar aşılmalı

İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, afetler konusunda takıntıların kırılması gerektiğini söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Marmara Belediyeler Birliği katkılarıyla gerçekleştirilen Tayyare Kültür Merkezi'ndeki 'Deprem ve Afet Yönetimi' seminerinde konuşan Kadıoğlu, afetlerin teknolojiyle çok uğraşılan merkezlerde daha yoğun bir şekilde gerçekleştiğini ve gereken önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Afet yönetimine dikkat edilmesinin önemini anlatan Kadıoğlu, "Artık fay hatlarını tartışmaktan vazgeçmeliyiz. Bunun yerine zarar görebilirliğimizi, hassasiyetimizi, kırılganlığımızı değiştirmeliyiz. Olayı gerçek boyutlarıyla görmeli, şehir, kentleşme, altyapı derken binaların özelliklerine de bakmalıyız" dedi.

Türkiye'de depremin adının bile insanları tedirgin etmeye yettiğini dile getiren Kadıoğlu, buna rağmen doğru önlem alınmadığını belirterek, "İnsanları deprem değil, binalar öldürüyor. Kolonu sonradan eklenen bir bina buna örnektir. Bizler, binalarımızı yaparken depremi değil, kaça satarız, ne kadar kar yaparız diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Kadıoğlu, evlerde de afete karşı hazırlıklı olunması gerektiğine dikkati çekerek, "Biz, planlamada zayıfız. Kurumlar belirli konulara ağırlık vererek çalışmalı, her kurum birden çok işle ilgilenmemeli. Örneğin Valilik afetler konusunda taktiksel çalışma yapıyorsa, belediyeler operasyonel plan yapmalıdır" şeklinde konuştu.

Acil durum yönetiminin evde başlayıp topluma yayıldığının altını çizen Kadıoğlu, ancak bu sayede bütün olarak afete hazır olunabileceğini belirtti.

Evlerde görüntü bozulmasın diye eşyaların bile afetler düşünülerek yerleştirilmediğini hatırlatan Kadıoğlu, "Bizler takıntılarımızı aşamadık. Yaşantımızda afetleri dikkate almıyoruz. Afet acil yardım planları yapmalıyız" ifadesini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Şenocak ise eğitimin, katılımcıları deprem ve afetler konusunda bilinçlendirdiğini belirterek, Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu'na plaket verdi.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala da seminere katıldı.