Organ mafyasının lideri de böbreğini satmış

'Organ mafyası' davasında çete lideri Nuri S., böbreğini 30-35 bin TL karşılığında sattığını söyledi.

Organ mafyasının lideri de böbreğini satmış
'Kişilerin maddi ve manevi sıkıntılarından yararlanarak menfaat sağlamak ve suç örgütü kurarak organ ticareti yapmak' iddiasıyla yakalanan 11 tutuklu ile 85 sanığın yargılanmasına başlandı. Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada tutuklu sanıkların tamamının, tutuksuzların da katılan 18'inin ifadesi alındı.

Tarih belirtilmeyen davanın bundan sonraki duruşmalarının İzmir'de özel yetkili ağır ceza mahkemesinde devam edileceği belirtildi. Sanıklar ifadelerinde kimseden maddi çıkar gözeterek böbrek alıp vermediklerini öne sürdü. Tutuklu sanıklardan çete lideri olduğu belirtilen Nuri S. de maddi sıkıntı çektiği için böbreğini sattığını ifade etti. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele(KOM) Daire Başkanlığı, haziran ayında 9 ilde eş zamanlı olarak operasyon düzenleyerek 85 kişilik şebekeyi çökertmişti.

Antalya, Adana, İstanbul, Bursa, Eskişehir, Osmaniye, İzmir, Sakarya ve Muğla'da düzenledikleri eş zamanlı düzenlenen operasyonla gözaltına alınarak tutuklanan 11 sanık ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 74 sanıktan 18'ini mahkemede hâkim karşısına çıkarıldı.

Komisyon karşılığı organ ticareti yapılmasına aracılık eden ilk suç örgütüne yönelik Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan yargılamada, kimlik tespitlerinin ardından suç örgütünü üyesi olduğu iddia edilen 11 tutuklu sanık ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 74 kişiden 18'inin ifadesi alındı.

Çete kurarak böbrek satmak ve alıcılara aracılık etmek, hasta yakınlarını Antalya'da tanıştırmak suçuyla yargılanan Nuri Sönmez, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle böbreğini 30-35 bin TL karşılığında sattığını ifade eden Nuri S., "Böbreğimi çok zor durumda olan birisine insanlık adına bağışladım. Onlardan bir para talebim olmadı. Ancak onlar bana yardım etmek amacıyla bir miktar para verdi." dedi.

İlk eşinden boşandığını ve yeni evlilik yapmak için böbreğini 24 bin lira karşılığında bir hastaya sattığını itiraf eden müşteki sanık Soner Ö. de, suç örgütü üyesi olmadığını ve kimseye aracılık yapmadığını ifade etti. Soner Ö., böbreğini sattıktan sonra pişman olduğunu söyledi. Soner Ö., örgüt lideri olarak suçlanan Nuri S.'i bir restoranda tesadüfen tanıdığını belirtti.

Sanıklardan Mehmet T. de organ nakli bekleyen hastaların zor durumda olduğunu bildiği için para almadan aracılık yaptığını ifade etti. Gönüllü olarak aracılık yaptığını belirten Mehmet T, "Organ bulmak için aracılık yaptığım bazı ailelere gönüllerin koparak para verdi. Bunları kabul ettim ancak kimseden zorla para almadım." şeklinde konuştu.

Böbreğini Yusuf Y.'ye sattığını itiraf eden sanık Emre A., bunun karşılığında 20 bin lira aldığını söyledi. Tutuklu sanıklardan Ömer D. de, maddi sorunlar nedeniyle böbreğini internette ilan vererek 17 bin 500 liraya sattığını belirtti. Ömer D, organ ticaret yapan örgüte üye olmadığını ve aracılık yapmadığı savunmasını yaptı. Ömer D.'nin, "Cumhurbaşkanının kimlik fotokopisi evde bulunsa, o da mı benden bilinecekti" şeklindeki sözü üzerine Mahkeme Başkanı Süleyman Teke, "Onlar senin evine gelmez zaten." şeklinde cevap verdi. Diğer tutuklu sanıkların ifadeleri de aynı yönde oldu.

Tutuklu sanıklardan sonra ifadeleri alınan 18 kişi de kimseye aracılık yapmadıklarını ve maddi manevi bir beklentileri olmadıklarını ifade etti. Tutuksuz sanıklardan Ramazan Gül, bir hastaya böbrek bağışladığını söyledi. Diğer sanıklarda benzer ifadelerle suçsuz olduklarını savundu.

Tüm sanıkların ifadeleri alınmasının ardından Mahkeme Başkanı Süleyman Teke, karar için ara verdi. Aranın ardından yeniden salona gelen Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Murat A., Soner Ö., Ömer D., Cengiz A., Erkan İ., Emre A. ve Yasemin Ç.'nin tahliyesine, Nuri S, Mehmet T, Onur D. ve Gökhan E.'nin ise tutukluluğunun devamına karar verdi.

Mahkeme Başkanı Süleyman Teke, bundan sonraki duruşmalarının İzmir'de özel yetkili ağır ceza mahkemesinde yapılacağını açıkladı. Teke, "Mahkememizin yetki aşımından dolayı görevsizlik kararı verildi. Dosyalar bundan sonraki duruşmaların yapılacağı özel yetkili İzmir Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek." dedi.