'Yörük Düğünü' başladı

Muğla Gençlik Merkezi'nin İsviçre Hükümeti tarafından desteklenen ve Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından uygulanan S-UN Fonu Gençlik Projesi kapsamında kabul edilmiş 8 adet projesinden biri olan Kerimoğlu Düğünü Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen Yörük Düğünü başladı.

Tüm detayları ile gerçek bir düğünden farksız olarak gerçekleştirilen Yörük Düğünü Kapsamında ilk olarak düğün evi olarak belirlenen Yörük Obaları Derneği’ne Bayrak Asıldı. Daha sonra düğün konvoyu yürüyerek kına gecesinin gerçekleştirileceği Muğla Açık Pazaryerine geldi. Kına Gecesi öncesi Keşkeklik Buğday Dövülürken, bayanlar ve erkekler için ayrı ayrı kına gecesi yapıldı.

Yapılan etkinlikleri görenlerin gerçek bir düğün sandığı Yörük Düğünü’nün ilk gününe Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, Kerimoğlu Düğünü Projesi Koordinatörü Mehmet Topbaş, Yörük Obaları Derneği Başkanı Nurhan Keleş, dernek üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Dibekderesi’nden gelen davulcu ve zurnacıların renk kattığı Yörük Düğünü’nde yöresel zeybekler oynanırken, katılımcılar eğlenceli saatler geçirdi.

Yörük Düğünü Projesi’nin İsviçre Hükümeti tarafından desteklenen S-UN Genç Fonu, Gençlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu’nun katkıları ile gerçekleştirildiğini belirten Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, “Bu projeyi başarıyla gerçekleştiren tüm proje ekibi ve Gençlik Merkezi’mize çok teşekkür ediyorum. Bu tür projeler ile unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerimiz yeniden yaşatılmaya çalışılıyor. Proje ekibimiz 2,5 aylık bir süreçte yörük kültürünü araştırdılar ve belgeler edindiler. Bu araştırmalar sonrasında iki gün süre ile Yörük Düğününü uygulamalı olarak gerçekleştiriyorlar. Geçmişten geleceğe köprü kuran bu gençlerimize çok teşekkür ediyorum ve onları kutluyorum” dedi.

Unutulmaya yüz tutmuş Yörük Kültürünün bu proje ile yeniden canlandırılmaya çalışıldığını belirten Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Nurhan Keleş de, “Bu düğün ile yörük kültürünü gençlere aktarmaya çalışıyoruz. Burada amaç gençlerimizin atalarını tanımalarını ve unutmamalarını sağlamak” diye konuştu.

Proje Koordinatörü Mehmet Topbaş ise, projeye gösterilen ilgiden çok memnun olduğunu belirterek, “Küçüklüğümüzden bu yana büyüklerimizden hep yörük kültürü konusunda bilgiler aldık. Benim en büyük hayalimde bu kültürü ayrıntıları ile yaşamaktı. S-UN Fonu da böyle bir destek sağlayınca hayalimi gerçekleştirmek istedim. Düğün töreninde çok duygulandım. Bütün büyüklerim bu kültürü yaşatmak için koşturuyorlar. Kültürümüzü genç arkadaşlara aktarabildiğimiz için çok mutluyum” ifadelerini kullandı.

Yörük Düğünü’nün bugünkü bölümünde ise Muğla Açık Pazaryerinde Düğün Yemeği, Şeker Kırma ve Takı Merasimi ile Gelin Çeyizinin Deveye Sarılması gerçekleştirilecek.