Gül:Anayasa'nın DTP kararına saygı duymak gerek

Anayasa Mahkemesi'nin DTP hakkındaki kapatma kararını değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Anayasa Mahkemesi'nin kararına saygı göstermek gerekir” diye konuştu.

Resmi ziyaret için Karadağ’da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin gündemine oturan Anayasa Mahkemesi’nin DTP hakkındaki kapatma kararını değerlendirdi. Gül, “Anayasa Mahkemesi’nin kararına saygı göstermek gerekir. Gönül arzu ederdi ki parti yöneticileri, partilerini korumak için gereken özeni göstermiş olsalardı. Anayasa ve kanunlar ortada, mahkeme ne yapsın” dedi.

Karadağ’da kendisini izleyen gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında soruları yanıtlayan Gül’ün değerlendirmeleri şöyle:

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN DTP’Yİ KAPATMASI TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNİ OLUŞTURUYOR. BU KARARI NASIL KARŞILIYORSUNUZ. AÇILIM SÜRECİNİ NASIL ETKİLER?

Ben aslında ilke olarak parti kapatmalara karşıyım. Anayasa Mahkemesi’nin oy birliğiyle aldığı bir karar var. Bu karara saygı göstermek gerekiyor ve bu kararın uygulanmasını beklemek gerekiyor. Gönül arzu ederdi ki partinin yöneticileri de partilerini korumak için gerekli özeni, dikkati göstermiş olsalardı. Onlar da bu özeni göstermeyince Anayasa Mahkemesi ne yapsın; Anayasa ortada, kanunlar ortada.

BU DEVİRDE PARTİ KAPATILMAZ ANLAYIŞI TÜRKİYE’YE HAKİM OLUYOR. BİR YANDAN DA AİHM KARARLARI VAR...

Şüphesiz ki mahkemenin kararının gerekçesini beklemek gerekir. Şu hepimizin şahit olduğu bir şey ki, terör örgütünü var oluş sebebi olduğunu ilan eden yöneticileri olduğu sürece mahkeme ne yapacak?

BUNDAN SONRAKİ SÜRECİN SERİNKANLI GEÇMESİ AÇISINDAN DTP YÖNETİCİLERİNE BİR MESAJINIZ OLACAK MI?

Ben şunu arzu ederdim doğrusu; parti yöneticileri, topyekün demokratikleşme sürecini, Meclise geldiklerinde kendilerine gösterilen ilgiyi anlayabilselerdi. En başta ben hiçbir ayrım yapmadım ve dışlamada bulunmadım, grubu olan siyasi partilerin tamamına eşit davrandım. Bütün bunların anlaşılamadığını ve değerlendirilemediğini görüyorum. Türkiye dönüşü olmayan bir şekilde kendi demokratik standartlarını yükseltme ve ve bu konudaki eksikliklerini giderme arzusunda olan, Kopenhag kriterlerinin çoğunu gerçekleştirmiş bir ülkedir. Türkiye’de çoğulculuğa inanılmıştır. Çok partili sistem de, partilerin farklı farklı fikirleri olmasıdır. Farklılıkları Türkiye’nin bir zenginliği olarak görüp bunları ayrımcılık olarak görenlere de daima karşı çıkılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bunun ne kadar değerli olduğunu anlayacaktır. Türkiye çok kararlı bir şekilde yoluna devam edecektir. Ümit ederim ki herkes bundan dersini çıkarır.

DTP’NİN KAPATILMASININ ARDINDAN YAŞANABİLECEK OLUMSUZ GELİŞMELER İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Gerginliğin, çatışmaların hiç kimseye faydası yoktur. Bütün problemler demokratik yollarla aşılabilir. Türkiye’yi 20 yıl önceyle, 30 yıl önceyle mukayese ettiğinizde demokratik standartlarımız ne kadar yüksekse bu ileride daha da yüksek olacak. Teröre yer yoktur. Özellikle Doğu ve Güneydoğu halkımıza seslenmek istiyorum: Türkiye bütün vatandaşlarına sahip çıkmıştır, bütün vatandaşlarının sorunun çözmek için samimi bir gayret içindedir. Terör örgütü asla vatandaşlarımızı temsil edemez. Terör örgütünün yüzünü herkes daha açık bir biçimde görmüştür. Terör örgütünü ve terörü izole etmenin çaresi demokrasidir. Demokrasi halkı terör örgütünden uzaklaştırır, terörü ve terör örgütünü izole eder. Herhalde halkımız bütün geçen şu süre içerisinde Türk devletinin iyi niyetle hareket ettiğini ama bunun terör örgütü tarafından nasıl sabote edilmek istendiğini görmüştür. Gün, dayanışma, birbirimize daha çok saygı gösterme ve kenetlenme günüdür.

LİDERLERLE GÖRÜŞME

Son dönemde siyasi parti liderleri arasında yaşanan üslup gerginlikleriyle ilgili bir “liderler zirvesi” toplayabileceğinizi söylemiştiniz. Liderler pek olumlu cevap vermiş gözükmüyorlar...

Bir ön çalışma yaptıktan ve liderler zirvesinin olabilirliğini gördükten sonra böyle bir girişimde bulunacağımı söylemiştim. Açıklamalarımın gazetelerde yer almasıyla bir ön çalışma yapılmış gibi oldu. Liderlerin başka yolları tercih ettiği anlaşıldı.

TEK TEK GÖRÜŞMEK Mİ?

Olabilir.

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN KARARININ DEMOKRATİK AÇILIM SÜRECİNİ SONA ERDİRDİĞİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER İÇİN NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Ona bir şey söyleyemem, icraatın başında hükümet var. Türkiye’nin topyekün demokratik standartları yükselmeye devam edecek.

ABD BÜYÜKELÇİSİ NABİ ŞENSOY NEDEN İSTİFA ETTİ?

Bilgim var. Yorum yapmayacağım.