Bakan Çelik: Romanların dertlerini paylaşmak istiyoruz

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Hükümet olarak Roman vatandaşların dertlerini açık yüreklilikle paylaşmak istediklerini söyledi.

Bakan Çelik: Romanların dertlerini paylaşmak istiyoruz
İstanbul'da başlayan Roman Çalıştayı'nda konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, Hükümet olarak Roman vatandaşların dertlerini açık yüreklilikle paylaşmak istediklerini söyledi. Çelik, "Roman vatandaşlarımızın yüzyıllara varan dışlanmışlıklarla, karşılaştıkları hoşgörüsüzlüklerle, haklarında üretilen önyargılarla, fiilen maruz kaldıkları her tür ayrımcılıkla mücadele etmeyi ahlaki bir görev olarak telakki etmekteyiz.'' dedi.
Kürt ve Alevi vatandaşlara yönelik açılımın ardından hükümet Roman vatandaşlarla da bir araya geldi. İstanbul'daki ''Roman Çalıştayı''na, birçok dernekten 120 temsilci katıldı. İstanbul, Edirne, Kırşehir, Artvin, Van ve birçok farklı ilden gelen Roman'ların söz alacağı toplantıda ilk sözü Bakan Faruk Çelik alarak açılımın gerekçelerini anlattı.

Toplantının moderatörü Ömer Ekşi, 'Toplumunuzun en renkli Romanlar tarihlerinde ilk defa sorunlarını anlatmak için devletle bir araya geliyor.'' dedi. Ekşi'nin kısa konuşmasının ardından kürsüye Devlet Bakanı Faruk Çelik geldi.

Faruk Çelik, AK Parti olarak sorunları ötelemek yerine sorunlarla yüzleşmek ve kalıcı çözümler üretmek için yoğun bir gayret gösterdiklerini söyledi. Her türlü siyasi riski alarak gelecek nesillere daha huzurlu ve müreffeh bir Türkiye bırakmak için Milli Birlik ve Kardeşlik projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Bakan Çelik, "Bu proje yürütülürken ülkemizde dezavantajlı gruplar sıralamasında en önlerde yer alan Roman vatandaşlarımızın çözüm bekleyen sorunlarını görmezden gelemezdik." dedi.
Bugünkü toplantıda Roman vatandaşları bir araya getirdiklerini söyleyen Bakan Çelik, "Anadolumuzda var oldukları ilk günden beri kavga, çatışma, huzursuzluk yerine barış, dostluk, kardeşlik ve birliği esas almış olmaları üzerinde ciddiyetle durulması gerekmektedir. Kinlerini bir mendil kuruyana kadar, dostluklarını da okyanuslar kuruyana kadar canlı tutma sevdalısı Romanların yakından bakıldığında anlam dünyalarından herkese ışık saçtıkları görülecektir." şeklinde konuştu.

Roman vatandaşların daha iyi bir yaşam ve çocuklarının geleceğini garanti altına alma konusunda devlet ve toplumdan destek beklediklerini söyleyen Bakan Çelik, Roman yuttaşların bugüne kadar eğitim, sağlık, çalışma ve konut gibi belli başlı sorunlarının ihmal edildiğini söyledi. Çelik, "Böylece onlar için dezavantajlı grup olmak bir rastlantı olmaktan çıkıp adeta bir yazgıya dönüşmüştür. Bizim bu gidişata bigane kalmamız düşünülemez." diye konuştu.

Hükümet olarak mağduru, mahrumu ve mazlumu kollayan erdemli bir politika yürüttükleri vurgulayan Bakan Çelik şunları söyledi: "Demokratik açılım konseptimizin hareket noktası işte bu duyarlılıklara dayanmaktadır. Şu veya bu nedenlerle kendini dış dünyaya kapatmak durumunda kalmış bir toplumun dertlerini bütün bir açık yüreklilikle paylaşmak istiyoruz. Önyargıların ihmallerin yerini sahiplenmenin kucaklaşmanın ve dayanışmanın almasını istiyoruz. Bu insanlarımızın taleplerini, ihtiyaç ve beklentilerini hiçbir mazerete sığınmaksızın kavramak istiyoruz. Roman vatandaşlarımızın yüzyıllara varan dışlanmışlıklarla, karşılaştıkları hoşgörüsüzlüklerle, haklarında üretilen önyargılarla, fiilen maruz kaldıkları her tür ayrımcılıkla mücadele etmeyi ahlaki bir görev olarak telakki etmekteyiz.''