Gül: Huzursuz ve rahatsızım

Cumhurbaşkanı Gül, TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri ile görüştü. Basına kapalı görüşmede Gül, ''Gerilim iyi değil, huzursuz ve rahatsızım. Tokat olayının da önünü arkasını araştırıyorum.''dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü nedeniyle, TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri ile görüştü. Komisyonun CHP’li üyelerinin boykot ederek katılmadığı görüşmede Gül ‘’Tokat olayının önünü arkasını araştırıyorum. Son günlerdeki gelişmelerden huzursuz ve rahatsızım’’ dedi. Gül, Abdullah Öcalan’ın yıllarca Suriye’de barındırılmasının perde arkasında ‘’Su sorunu’’ da olduğunu vurguladı. Gül’ün Zafer Üskül başkanlığındaki heyete şu mesajları verdiği öğrenildi:

GERİLİM İYİ DEĞİL: Türkiye’de son günlerdeki gerilim iyi değil. Olup bitenden ben de huzursuz ve rahatsızım. Bu durum Türkiye’yi zayıf düşürüyor. Türkiye’nin gerilmesi iyi sonuç getirmez. Daha soğukkanlı ve dikkatli üslup faydalı olur.

TOKAT OLAYININ ARKASI: Perşembe günü yapacağım olağan görüşmelerde, son günlerde yaşanan olayların önünü arkasını yetkililere soracağım. Tokat olayı konusunda İstihbarat yetkililerinden ayrıntılı bilgiler istedim.

ANAYASA FIRSATI KAÇTI: Bugünkü parlamentomuz aslında çok önemli bir yapıya sahip. Neredeyse tüm siyasi görüşler temsil ediliyor. Ancak, parlamento Anayasa değişikliği fırsatını kaçırdı.

ÖCALAN SIRRI: TBMM’nin açılışında yaptığım konuşmamdaki “Sorunlarını, kendi iradeleriyle çözemeyen devletler, başkalarının istismarına açıktır. Siyasi aklı güçlü bir devlet buna izin vermez” bölümü yanlış anlaşıldı. Oysa ben demokrasi standartımızın yükseltilmesini vurgulamak istedim. Birileri bizim problemlerimizi bize karşı kullanabilir. Bu dostumuz da olabilir, düşmanımız da… Suriye Öcalan’ı neden tuttu? Çünkü, Türkiye’nin suların idaresiyle ilgili inisiyatifi elinde tutması, tüm Arap dünyasının aleyhine görünüyordu. Suriye de Öcalan’ı elinde bir koz gibi yıllarca tuttu.

ZENGİNLEŞME YARAMADI: Milli gelir 10 bin dolara çıkmasıyla insanlar meselelere daha yapıcı olur diye düşünüyordum. Milli gelirimiz arttı, zenginleşmeyle ve eğitim düzeyinin yükselmesiyle beraber farklılıklarımızın da derinleştiği bir tablo ortaya çıktı.

CEZAEVLERİ AVRUPA STANDARDINDA: Ben yurtdışında çok cezaevi dolaştım. Bizim cezaevlerimizle ilgili şikayetler olabilir. Bu da gayet doğaldır. Ancak Türkiye’deki cezaevlerinin standartları dışarıdaki cezaevlerinin standartlarının çok üstündedir.

URUMÇİ’YE GİDİN: Çin Urumçi’ye mutlaka gitmek lazım. Oradaki insanların durumunu da mutlaka dikkate alın. Orada yaşayan insanların siz gidip döndükten sonra da sıkıntı yaşamamaları lazım. Ben Çin’e gitmeden önce “Doğu Türkistan’a da gitmek istiyorum. Oradaki insanları sıkıntıya sokmayayım” dedim. Yetkililerden “Hayır sıkıntı olmaz” cevabını aldıktan sonra Çin’e gittim.