Sınırda sınırsız bayramlaşma

Kurban Bayramı'nı Türkiye'deki akrabalarıyla geçirmek isteyen 3 bin 865 kişi Akçakale sınır kapısından Türkiye'ye geçişleri başladı.

Sınırda sınırsız bayramlaşma
Suriye'nin Rakka ve Talebyad ilçesinde yaşayan Suriyeli vatandaşlar, Akçakale ilçesindeki sınır kapısından Türkiye'ye geçiş yapmaya başladı. Türkiye ile Suriye Arap Cumhuriyeti arasında yapılan anlaşma gereği dini bayramlarda gerçekleştirilen 48 saatlik sınır ötesi bayramlaşma, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde geçişlerin bugün ve yarın süreceği bildirildi. Güvenlik önlemlerinin alındığı sınır ötesi bayramlaşmada, Kurban Bayramı'nın üçüncü gününü akrabalarının yanında geçirmek isteyen Suriyeliler, sınır kapısında işlemlerini yaptırdıktan sonra Türkiye tarafına geçti. Suriye'den gelen bazı kız çocukları domuz gribine önlem olsun diye maskeli oldukları görüldü.

Suriye'den Türkiye'ye girmek isteyen Suriyeliler, Türkiye sınır kapısında sabah saat 08.00'de toplanmaya başladı. Toplanan Suriyeliler, bir süre bekledikten sonra kapıların açılmasıyla birlikte içeriye girmeye başladı. Bazı aileler yanlarında getirdikleri hediyelik eşyaları akrabalarına sundu.

1921 tarihli Ankara Anlaşması ile Türkiye ve Suriye Cumhuriyeti Devlet sınırının belirlenmesinden sonra ayrılan birçok yakın akraba, iki ayrı devletin sınırları içerisinde kalan bölümlerdeki akrabalar Ceylanpınar ilçesinde 1999 yılında, Akçakale ilçesinde ise 2005 yılından beri bayramlaşmalarını sürdürüyor. Akçakale sınır kapısından geçen bedensel özürlü olan Halil El Mustafa, Türkiye'deki akrabalarını görmeye geldiğini söyledi. Özürlü aracı ile gelen Halil El Mustafa'ya Türk polisi yardımcı oldu. Yaklaşık 300 metrelik uzunlukta bulunan Talebyad kapısından Türk kapısına kadar polis nezaretinde getirildi.

200 YILI ÖNCESİ TEL ÖRGÜLER ARKASINDA BAYRAMLAŞIYORLARDI

2000 yılı öncesine kadar tel örgülerin arkasında gerçekleştirilen bayramlaşmalar Türk ve Suriyeli yetkililerin bir araya gelerek yapılan protokol ile bayramlaşmalar bir düzen altına alındı. İlk önce gümrük sahalarında bayramlaşmaları sağlanan Türk ve Suriyeli ailelerin istekleri doğrultusunda Suriye sınırındaki Kilis, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Mardin illerinin valilileri, Suriye tarafındaki mevkidaşları ile bir araya gelerek, sınır kapılarında yapılan bayramlaşmanın yatılı olarak yapılması için yapılan girişimlerin olumlu sonuçlanması üzerine yaklaşık 6 yıldır bayramlaşmalar yatılı olarak sürdürülüyor.

Mayınların ve tel örgülerin ayırdığı akraba olan 2 ülke halkının yaşadığı dramlar, geçmiş dönemlerde film bile yapılmıştı. Terör örgütü PKK'nın elebaşısı Abdallah Öcalan'nın Suriye'den çıkarılmasından sonra Suriye ile Türkiye arasındaki, ilişkilerin üst düzeye çıkması nedeniyle iki ülke halkı Ramazan ve Kurban bayramında 48 saatliğine bir araya geliyorlar.

TEL ÖRGÜLER ARASINDA KİMSE KİMSEYE MALZEME ATMIYOR


Bu arada, Akçakale Kaymakamı Şefik Aygöl, geçişlerin bugün sabahtan itibaren başladığını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Akçakale Sınır Kapısında Kurban Bayramının 3. günü olarak Suriye Cumhuriyeti'nden bugün 3 bin 800 kişi kapımızdan Türkiye'ye geçiş yapıyor. Sabah 08.00 itibariyle geçişler başladı. Bu çalışma Şanlıurfa Valiliği ile Rakka Valiliği arasında imzalanan protokol gereği 5 bin vatandaşla sınırlandırılmış durumda. Ramazan Bayramında 5 bir Türk vatandaşımız Suriye'ye geçerek akrabalarıyla bayramlaşmalarını yaptılar. Bu bayramda ise 3 bin 800 Suriye vatandaşı Türkiye'ye gelerek buradaki akrabalarıyla bayramlaştı. Bizler Türkiye Cumhuriyeti olarak bütün ülkelerden gelen vatandaşları olduğu gibi Suriye'den gelen vatandaşları da bir misafir olduğu gibi kabul edeceğiz. Ülkemizin misafirperverliğini göstereceğiz ve huzur içerisinde onları misafir ettikten sonra ülkelerine göndermek için bütün tedbirleri alacağız. Bundan dolayı hem Türkiye'deki vatandaşlarımızın hem de Suriyeli vatandaşların bayramlarını tebrik ediyorum. İnşallah vize uygulamasından sonra bundan sonraki senelerde buna da ihtiyaç olmayacağının düşüncesindeyiz. Çünkü malumunuz 3-4 yıl önce vatandaşlarımız sınırlarda tel örgülerin etrafında bir birine malzeme atarak, bir birine mal atarak veya tel örgülerin arasında el ele vererek bayramlaşıyorlardı. Ülkemizin ve Suriye ülkesinin devlet başkanlarının girişimleri sonucunda çalışmalar yapıldı. bu sene itibarıyla bayram vizesi olarak hem bizim vatandaşımızsa hem de Suriye vatandaşına vizenin kaldırılması sonucu artık bu olayında ortadan kalkacağının düşüncesindeyiz. Bununla ilgili çalışmalar olmadı ancak yavaş yavaş girişimler oluyor. Daha önce 5 bin vatandaşın gidip gelme yaparken, ancak şuanda bakıyoruz ki sayı 3 bin 800'e kadar düştü. Önümüzdeki sene daha düşeceği ve daha sonraki senelerde ise buna da ihtiyacın olmayacağını düşünüyoruz. Artık vatandaşlarımız vizesiz bir birilerini ziyaret edebiliyorlar. Sadece bayram değil, diğer günlerde de aynı şekilde devam edebiliyorlar. Suriye7den gelen vatandaşlar bayramın 3. günü geldiler, 4. günüde burada kalacaklar. 5. ve 6. günün sonunda ülkelerine geri gidecekler" dedi.

Öte yandan, Talebyad İlze Mıntıka Müdürü Albay Adnan El Halil ise, Türkiye tarafına geçerek Kaymakam Aygöl ile görüştü. El Halil, Akçakaleli vatandaşların bayramını kutladı.