Uyarı grevinin eziyeti vatandaşa

Memurların bugün saat 00:00 itibari ile başladıkları uyarı grevi sonucu birçok alanda hayat duracak.

Uyarı grevinin eziyeti vatandaşa
650 BİN MEMUR GREVDE

Uyarı grevine çıkma kararı alan konfederasyon ve sendikaların toplam üye sayısı 650 bini buluyor. Halen KESK’in 224 bin 413 üyesi, Türkiye Kamu-Sen’in 375 bin 990 üyesi, BASK’ın 4 bin 976, Hür Kamu-Sen’in 11 bin, Birleşik Kamu-İş’in 20 bin 731, Hak-Sen’in 2 bin 967 üyesi bulunuyor. Herhangi bir konfederasyona bağlı olmayan sendikalar ise 11 bin 629 üyeye sahip. Eyleme bir tek Memur-Sen katılmıyor. AKP’ye yakınlığıyla bilinen Memur-Sen 376 bin 355 üyeye sahip.

HAVAALANLARINDA YER HİZMELERİ GREVDE

- Havaalanlarında yer hizmeti verecek DHMİ’ye bağlı kamu çalışanları da greve katıldığı için yer hizmetleri yapılmayacak. Bu nedenle uçakların kalkamayacağı veya rötar yapacağı belirtiliyor.

SAĞLIK KURULUŞLARI ACİL VAKALAR DIŞINA BAKMAYACAK

- Hastaneler ve sağlık ocaklarında hasta kabul edilmeyecek. Bu karar sadece domuz gribi poliklinikleri ile “acil” bölümleri için geçerli değil. Greve TTB de destek veriyor. Ancak acil hasta girişinde bir aksama olmayacak.

OTOYOL GİŞELERİ KAPALI

- Otoyollarda, paralı gişelerde geçişte sıkıntı yaşanacak. Bu gişelerde memurlar çalışmayacak. Bilet satışı da olmayacak.

- İmamlar ezan okumaya devam edecek ancak ezan aralarında cemaate, memurların neden greve gitmek zorunda kaldığını anlatacak.

VAPURA BİLET YOK

- Vapur seferlerinde bilet satışı yok. Bu noktalarda kamu işçisi de memur grevine destek verdiği için vatandaş hizmet almakta güçlük çekecek.

- Liman hizmetleri aksayacak. Devlet liman işletmelerinde çalışan memurlar da 1 günlük greve girdiğinden, liman hizmetleri verilemeyecek.

ÖĞRETMENLER DE GREVDE

- Okullarda öğretmenler derslere girmeyecek. Öğrenciler evlerine geri gönderilecek.

TREN SEFERLERİ DURACAK

- TCDD tren seferleri iptal olacak. Tren bileti satılmayacak, bilet satış gişeleri kapanacak.

- Vatandaş otobüsler için Akbil’ini dolduramayacak.

VERGİ MEMURLARI DA GREVDE

- Vergi Daireleri ile tapu dairelerinde işlem yapılmayacak. Ev alım satımına ilişkin işlemler 1 gün bekleyecek.

- Belediyelerin idari hizmetleri duracak. Nüfus kağıdı vb. gişeler kapanacak.

- Acil hizmetlerin hiçbiri aksayamacak. İtfaiye dahil acil kamu hizmetleri görülecek.

"TOPLU GÖRÜŞME DEĞİL TOPLU SÖZLEŞME İSTİYORUZ"

Memur konfederasyonlarının temel talebi kamu çalışanlarına grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı verilmesi ve toplu pazarlığın alt yapısının kurulması. Konfederasyonlar, hükümetin son sözü söylediği toplu görüşme sürecinin yıllardır biriken sorunları çözmekte yetersiz kaldığını savunuyor. Memurlar hak ve çıkarlarını korumak amacıyla toplu pazarlık yapamadıkları için, 8 yıldır hükümetlerin tek taraflı kararlar verip sendikaları dikkate almadıklarını vurguluyor. Bu durumun da toplu sözleşme ve grev haklarının olmamasından kaynaklandığını belirtiyor.

SENDİKALAR BAŞBAKAN’A TEPKİLİ

Kamu-Sen: Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, “Memur ne iş yapıyor ki! Yan gelip yatıyor diyenler, bugün memurların ne iş yaptığını görecek” dedi. Akyıldız, şöyle konuştu: “Bıçak kemiğe dayandı. Vatandaşlarımız, tren istasyonlarına, otobüs duraklarına, havaalanlarına, okullara, hastanelere, devlet dairelerine gittiklerinde hizmet sunulmadığını gördüklerinde, ellerini vicdanlarına koymalarını ve düşünmelerini istiyoruz.”

Sağlık-Sen: Türk Sağlık-Sen, Yüksek İhtisas Hastanesi bahçesinde 25 Kasım saat 10.00’da iş bırakma eylemi ile ilgili basın açıklaması yapacaklarını, ardından “İş bırakan sonuçlarına katlanır” diyen Başbakan’a temsili olarak grev aşısı yapacaklarını bildirdi.

KESK: KESK Genel Başkanı Sami Evren, Başbakan Erdoğan’ın, uyarı greviyle ilgili “Yasal olmayan bir hak herhalde olamaz. Yapılacak olan iş de yasal bir iş değildir” sözlerine karşılık, “Zaten Başbakan’dan bizi anlamasını beklemiyoruz” cevabını verdi. Evren, “Anlasaydı 7 yıllık iktidarı döneminde anlardı. Başbakan yürütmenin başıdır. Demokratik bir eylemi tehdit ederek devlet otoritesini kullanmak hukuksuzluk” dedi.

İstanbul Valisi Muammer Güler ise, memurların grevine ilişkin olarak, “Kanuna uymayan eylemlere tevessül edilmesinde, idari ve disiplin yönünden yaptırımlar vardır” dedi.

Güler, şunları söyledi: “Kanunlara uyulmasını tavsiye ederim. Kanunun suç saydığı eylemlerden kaçınılmasını arzu ederim. Hak aramayı saygı ile karşılıyoruz. Sendikal taleplerin elbette yeri vardır ama kanuna uymayan eylemlere tevessül edilmesinde, idari ve disiplin yönünden yaptırımlar var.”