TÜBİTAK dinlenemeyen telefon üretti

Türkiye Bilimsel ve Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bir ilke daha imza atarak, Türkiye'de dinlenemeyen cep telefonu üretti.

TÜBİTAK dinlenemeyen telefon üretti
Konuşurken sese değişik işlemler uygulayan telefon, sesi sayısala dönüştürüyor, şifreliyor, konuşmayı da iletim ortamına da şifreli olarak çıkarıyor.

UEKAE Başuzmanlarından Çağrı Koç, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi içinde yer alan Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü'nde üretilen cep telefonu hakkında açıklama yaptı. Koç, telefonun özelliğinin tamamen milli olarak geliştirilmiş olması olduğunu belirterek, tasarımı, mekaniği, üretimi içindeki bütün modüllerinin milli olarak geliştirildiğini söyledi.

Telefonun yan tarafındaki tümsek parçanın aynı zamanda avuç içine oturmasını da sağladığını anlatan Koç, "Bu tümseği yaratan kısım kripto modülüdür. Bu modeli çıkartıp düz bir kapak taktığınız zaman bildiğiniz sıradan kripto özelliği taşımayan bir telefona dönüşüyor. Bununla birlikteyken kripto modeli ile birlikteyken karşı taraftaki telefonunda aynı özellikte aynı kripto modelinde olması koşuluyla iki telefon birbirlerine bağlanıyorlar ve iletişim ortamında yapılan konuşmalara karşı dirençli hale geliyorlar" dedi.

Telefonun çalışma prensibini de anlatan Koç, "Siz konuşurken sesinize değişik işlemler uyguluyor telefon. Onu sayısala dönüştürüyor. Kriptoluyor, şifreliyor ve iletim ortamına şifreli olarak çıkartıyor yaptığınız konuşmayı. Türkiye'de bu anlamda gerçekten bir ilk bu. Dünyada bunun örnekleri var ama Türkiye açısından bakıldığı zaman milli olarak bunu gerçekleştiren ilk yer TÜBİTAK" şeklinde konuştu.

UEKAE'nın bünyesinde çalışan bir kripto analiz merkezi olduğunu belirten Koç, "Bütün güvenlik özellikleri bu merkezimiz tarafından tasarlandı. Telefonun içindeki bütün yazılımları bütün kriptografik özellikleri anlamında dirençli hale getirecek anlamda bütün tedbirler alınmış durumda. Üzerinde kamerası yok. Neden yok çünkü güvenliği hedef alan bir ürün. Zayıflık yaratabileceğini düşündükleri hiçbir özellik telefona uygulanmandı. Telefonun hem donanımı hem de yazılımı tamamen millidir. Uzaktan erişerek herhangi bir şeyi telefona yaptırmak mümkün değil. Yabancı kaynaklı bir ürün uzaktan erişerek mikrofonu açılabiliyor. Bunun özelliklerinden birisi ise bu tür özelliklere kapalı olması. Biz aslında bu ürüne cep telefonu denmesinden de çok hoşlanmıyoruz. Bu özel olarak tasarlanmış GSM şebekesi üzerinde şifreli iletişimi sağlayan bir kripto cihazıdır" diye konuştu.

Koç, TÜBİTAK'ın ürünü geliştiren bir yer olduğunu ancak kriptografik ürünlerin kullanımını sağlayan yerin Milli Savunma Bakanlığı olduğunu ve kurumların da bakanlık üzerinden başvuru yapmaları halinde ürüne tedarik edebileceklerini söyledi.