Fındık üreticilerine seminer

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde fındık üreticilerine fındık bahçesi ve kesim hakkında bilgi verildi.

Fındık üreticilerine seminer
Alaplı Belediyesi Kültür Salonu’nda verilen seminere İlçe Kaymakamı Aydın Memük, Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, İlçe Emniyet Müdür Vekili İlhan Toprak, Daire Müdürleri, Siyasi Parti İlçe Başkanları ve Yöneticileri, Belediye Meclis Üyeleri, Oda Başkanları , Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Alaplı Çevre Koruma Derneği Başkanı Mustafa Türkoğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Alaplı ve Gümeli Arıcılar Derneği Başkanı Hüseyin Tosun ve üreticiler katılırken seminere konuşmacı olarak Ordu Üniversitesinden Prof. Dr. Turan Karadeniz konuşmacı olarak katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, Oda olarak Fındık bahçelerinin bakımını ve kesimini tekniğe uygun olarak yapılabilmesi amacıyla üreticilere böyle bir seminer vermeyi uygun gördüklerini belirtti. Seminer ile ilk etapta her köyden 5 üreticinin eğitime tabi tutulacağını belirten Türkoğlu, “Çiftçilerimizin ürünün artırıcı, sağlıklı üretim yapılması tertiplemiş olduğumuz seminerimize hoş geldiniz Ziraat Odamızın Yönetim Kurulu ve Meclisi prensip olarak almış olduğu karar gereğince çiftçimizin sahip olduğu az veya çok fındık bahçelerimizi verimli hale getirebilecek kesim, bakım, dikim ve gübreleme gibi hizmetleri bilinçli olarak yapılması için her köyden 5 çiftçimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Değerli hocamızın sayesinde bir ocaktan azami alınacak ürünün alınmasına gayret edeceğiz. Nüfus çoğalıyor. Araziler aynı duruyor. Nasıl geçineceğiz. 500 metre kare seradan 15 dekar açık araziden alınacak ürün alınmasını sağlayacağız. Ortalama dönüm başına 125 kilogram aldığımız fındığı 250 kilograma çıkarmak aynı zamanda sayın hocamızın tespitlerine göre Alaplı ilçemizde çileğin fındığa alternatif olabileceğini tespit etmiş. İlerleyen saatlerde bir dönüm ne kadar çilek üretileceği ve ne kadar para elde edileceği hakkında bilgiler verecektir. Fındık üretimi arttıkça pazar sorunu da artmaya başladı. Biz buradan fındık pazarını şekillendireceğiz. Ne yapacağız? Organik üretime geçeceğiz. Organik fındık var iken Avrupalı normal fındığı almaz. Alaplı Ziraat Odası olarak çiftçilere organik tarımın önemini anlatarak bin 200 çiftçimiz organik tarıma müracaatlarını yapmışlardır. Devlette Organik tarıma destek vermelidir. Seminerimize katılan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Alaplı Kaymakamı Aydın Memük’te konuşmasında Organik tarımının yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek organik üretilen ürünlerine önemine değindi. Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Türkiye’nin daha önceki yıllarda tarım konusunda kendi kendine yetebilen dünyadaki yedi ülkeden biri olarak gösterilirken son yıllarda tarım ürünlerini bile dışardan ithal eder hale geldiğini belirtti. Genetiği değiştirilen organizmalı ürünlerin satıldığına yönelik basında çıkan haberlerle ilgili olarak da üreticileri ve tüketicilere uyarılarda bulunan Çimenoğlu, “Biz artık eskiden tadına ve kokusunu özlediğimiz kendi emeğimizle yetişen sebze ve meyveleri yemek istiyoruz. Tüm dünya da yaygınlaşmaya başlayan organik tarımın Ülkemizde de yaygın hale gelmesini istiyoruz. Biz tarım konusunda kendi kendine yetebilen bir ülke istiyoruz. Bu konuda üreticilerimize büyük görevler düşüyor” dedi.
Konuşmaların ardından Ordu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Turan Karadeniz fındık üreticilerine fındık bahçesi bakımı ve kesim konularında yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi.