D-8'in 12.toplantısı sona erdi

Malezya'da düzenlenen D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi 12. toplantısı bitti.

D-8'in 12.toplantısı sona erdi
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen D8 toplantısına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

Toplantının ardından Türk basın mensuplarına açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantıda Türkiye'nin birkaç önemli teklifinin olduğunu söyledi.

Toplantıda, D-8'e yeni bir çerçeve, özellikle uluslararası ekonomik kriz sonrasında ortaya çıkan yeni küresel finansal sistemler karşısında ortak bir pozisyon oluşturma ihtiyacının bulunduğunun sunulduğunu belirten Davutoğlu, bunun için süratle bir çalışma ekibinin kurulacağını kaydetti.

Davutoğlu, bu ekibin, D-8'in hem toplu olarak uluslararası ekonomik-politik platformda nasıl bir rol üstlenebileceği hem de tek tek ülkeler olarak ekonomik kriz karşısında alınan tutumlara nasıl tepki vermeleri gerektiği konusunda bir çalışma yapacağını ifade etti.

2-3 ay içinde İstanbul'da kapsamlı bir toplantının yapılacağını belirten Davutoğlu, katılımcı ülkelerden gelen uzman heyetlerinin D-8'e yeni bir tüzük hazırlayacağını söyledi. Uluslararası ekonomik-politik kriz karşısında nasıl bir tutum takınılması gerektiği konusunda ortak bir çalışma yapılacağını belirten Davutoğlu, ayrıca bundan sonra her uluslararası platform öncesinde bir istişare mekanizması kurulacağını kaydetti.

Davutoğlu, Türkiye'nin bu yeni perspektifin öncülüğünü yapacağını bildirdi. Belli alanlarda sektörel işbirliğinin de yapılacağını ifade eden Davutoğlu, D-8 ülkeleri arasındaki ticaretin artışının hedeflendiğini kaydetti.

Gıda güvenliği konusunda da ciddi çalışmalar yapılacağını ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin bu alanda tohum bankası konusundaki çalışmayı üstlendiğini belirtti.

Davutoğlu, iletişim ve ulaştırma alanlarındaki işbirliğinin yanı sıra her ülkeden ikişer kişi olmak üzere genç diplomatların bir araya gelip, ortak eğitim yapmaları yönünde karar alındığını kaydetti. Davutoğlu, bu projenin ilk olarak Mısır'da başlayacağını, daha sonra İran ve Türkiye'de devam edeceğini söyledi.

"Toplantının önemi şu oldu; 12 yıllık tecrübesine istinaden, D-8'i uluslararası ekonomik-politik alanda ne kadar güçlü kılabileceğimizi gözden geçirdik" diyen Davutoğlu, birlikte olunması ve birlikte tutum alınması halinde çok ciddi sonuçlar elde edilebileceği yönünde görüş birliğine varıldığını, bu yönde de çalışmalara devam edileceğini belirtti. Davutoğlu, bir soru üzerine, toplantıda siyasi konuların gündeme gelmediğini kaydetti.

İkili temaslarını da değerlendiren Davutoğlu, Pakistan Dışişleri Bakanı Mahmud Kureyşi ile yaptığı görüşmede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ülkeyi ziyareti sırasında alınan kararların takibi mahiyetinde görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Davutoğlu, Yüksek Düzeyli İşbirliği Mekanizmasının detayları ile Afganistan seçimi sonrasında bir bölge toplantısı yapılması konusunu da ele aldıklarını kaydetti.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile de görüştüğünü söyleyen Davutoğlu, İran'ın nükleer programı dahil pek çok konuyu kısaca gözden geçirdiklerini belirtti.

Bangladeş Dışişleri Bakanı Dipu Moni ile de kapsamlı bir görüşme yaptıklarını ifade eden Davutoğlu, dış ticaretin artırılması için neler yapılabileceği üzerinde konuştuklarını kaydetti.

Edinilen bilgiye göre, Davutoğlu'nun Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi ile yaptığı görüşmede, tercihli ticaret anlaşmasının bir an önce sonuçlanması için sürecin hızlandırılması ve iş adamlarına vize muafiyeti getirilmesi konuları ele alandı.

Davutoğlu'nun Bangladeş Dışişleri Bakanı Moni ile görüşmesinde de iş adamlarına vize kolaylığı, öğrencilere burs sayısının artırılması, ilaç sektörü, bankacılık ve seramik alanlarında işbirliği gündeme geldi.

Görüşmede Davutoğlu, savunma sanayi alanında işbirliğinin geliştirilebileceğini ifade ederken, TİKA'nın Bangladeş'de ofis açması konusu ele alındı. Bu arada Moni, ülkesinde Kemal adının sık kullanıldığını belirterek, Mustafa Kemal Atatürk'ü, kendilerine ışık tutan bir lider olarak gördüklerini kaydetti.

Toplantıda, D-8 bünyesinde bugüne kadar belirlenen hedeflere ulaşma yönünde siyasi iradenin kuvvetli olduğu tespit edilirken, ziraat, gıda güvenliği, enerji, ticaret ve yatırım alanlarında işbirliği ile akdedilmiş anlaşmaların bir an önce onaylanmasının önemi belirtildi. Ayrıca toplantıda, sekretaryanın güçlendirilmesi ve iş çevreleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi yönünde adımlar atılması ele alındı.

D-8

D8, Türkiye'nin girişimiyle hayata geçirilen bir işbirliği platformu.

D-8'in kurulmasına yönelik atılan ilk adımı, Türkiye'nin daveti üzerine Pakistan, İran, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın katılımıyla 22 Ekim 1996'da İstanbul'da düzenlenen "Kalkınma İşbirliği Konferansı" oluşturdu.

15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul'da yapılan Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonucunda D-8, İstanbul'da tesis edilen İcra Direktörlüğüne haiz bir yapıyla resmen kurularak faaliyetine başladı.

D-8'in amacı, kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisi içindeki konumlarını iyileştirmek, ticari ilişkilerini çeşitlendirmek ve ticaret alanında üye ülkelere yeni imkanlar yaratmak, uluslararası seviyede karar verme mekanizmalarına güçlü biçimde katılımlarını sağlamak ve halklarının yaşam seviyesini yükseltmek.