Biraz tuz biraz biber!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destek verdiği yapımcılığını Şiva Film'in yönetmenliğini Aydın Bağardı'nın üstlendiği,Güneydoğu'ya 'suyla gelen' değişimi anlatan 'Biraz Tuz Biraz Biber' isimli sinema filminin çekimleri Urfa'da devam ediyor.

Türk sinemasının iddialı örneklerinden biri olmaya aday olan, senaryosunu Fulya Özinancın`ın kaleme aldığı `Biraz Tuz Biraz Biber`in duygu dolu hikayesini, ödüllü yönetmen Aydın Bağardı sinemaya aktaracak.

Filmin en büyük özelliği  "gücünü" Güneydoğu Anadolu Projesi’nden (GAP) alması oluşturuyor. Güneydoğu Anadolu Projesi Başkanı Sadrettin Karahocagil "Biraz Tuz Biraz Biber"i GAP gibi gerek coğrafi gerekse de kültürel anlamda dönüştürücü gücü olan bir proje olarak nitelendirirken, Türkiye’nin göz bebeği olan GAP bölgede suyun gideceği yeni bölgelerle birlikte ekilecek alanların artacağına işaret ediyor. Urfa Valisi Nuri Okutan’ın yakın ilgi ve desteği ile Şurkav Vakfı ve Urfa halkının desteklediği "Biraz Tuz Biraz Biber" filmine de olan ilgi her geçen gün artarak devam ediyor.

Filmin oyuncu kadrosunda yabancı Oscar kazanan "Umuda Yolculuk" filminin başrol oyuncusu Necmenttin Çobanoğlu, Antalya Devlet Tiyatrosu sanatçısı Ali Meriç, Oyuncular Tiyatro Grubu genel sanat yönetmeni Gülsüm Soydan gibi deneyimli oyuncuların yanı sıra, Şanlıurfa Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları da yer alıyor. Urfa ilinin de bir film platosu gibi çalışması gerektiğini söyleyen yönetmen Aydın Bağardı, film çekimleri boyunca özellikle şiveye çok dikkat ettiğini ve bu nedenle Urfalı birçok vatandaşında filmde rol aldığını anlattı. Şanlıurfa’nın da diğer sıkça film çekilen şehirler gibi olması gerektiği gerçeğinden yola çıkarak çekimlere devam eden Bağardı, "Bİz İstanbul’dan buraya bin 300 km yol kat ederek buradaki görsel ve tarihsel dokuyu filmine aktarmaya geldik" diye konuştu.

GELECEK SEZON VİZYONDA

Çekimleri Urfa’da devam eden "Biraz Tuz Biraz Biber" adlı sinema filmi, GAP’ın bölgeye getirdiği coğrafi ve kültürel değişimin doğurduğu olumlu sonuçları, "Hayret ve Sefa"nın Urfa’dan, İstanbul’a uzanan aşk ve cesaret yolcuğunu ekseninde ele alıyor. Görüntü yönetmenliğini Ercan Durmuş’un üstlendiği, senaryosunu Fulya Özinanç’ın kaleme aldığı filmin sanat yönetmenliğini Dilek Çolak, yönetmen yardımcılığını ise Deniz Tamer yapıyor. Sanat ekibinin çalışması ile İstanbul’a ait bazı mekanların Urfa’da kurularak, çekimlerinin burada yapıldığı "Biraz Tuz Biraz Biber" önümüzdeki sezon vizyona girecek.

-"GİRDAPTAN ÇIKMAYI BAŞARAN İNSANLARIN ÖYKÜSÜ"

Filmin senaristi, Fulya Özinanç filmi Urfa’dan zorunlu göç edenlere ithaf ettiğini söyleyerek, "Gurbette yaşayan Urfalı’ların yüreği hep burada, Urfa’da. Filmin başkarakterlerinden Memo ‘burada doğdum, burada yaşadım, burada öleceğim’ derken, ağabey Sefa ise İstanbul’da yaşamasına rağmen, yüreği hep Urfa’da" diye konuştu. İster kan davası, İster kuraklığın getirdiği yoksulluk ya da zorunlu göç olsun tüm bunların Türkiye’nin gerçeği olduğunu belirten Özinanç, "Bir nesil mağdur olmuştur. Kimi göç ettikleri şehirde kayaya tutunan tohum misali, güçlüklerin üstesinden gelmiş; kimi de Urfa’lı Sefa gibi pes etmiştir. Ancak GAP tan sonra Urfa, eski Urfa değil artık. ‘Biraz Tuz Biraz Biber’ de girdaptan çıkmayı başaran insanların öyküsünü anlatıyor" dedi.

BİRAZ TUZ BİRAZ İSOT OLSUN

"Biraz Tuz Biraz Biber"e Urfa halkı da yoğun ilgi gösteriyor. Yönetmen Bağardı, halkın kendisinden filmin adını "Biraz Tuz Biraz İsot" olarak değiştirmesini istediğini belirterek, "Biberi, isot olarak değiştirirsen bizi çok mutlu edersin diyorlar. Bu talebi değerlendireceğim elbette. Ama en önemlisi halkın bu ilgisi ve desteği, bundan ekip olarak çok memnunuz" dedi.