İlk elektrik üretim santrali müze olacak

Kayseri'nin Bünyan ilçesinde, 1926 yılında Alman ve Çek mühendisler tarafından kurulan, Türkiye'nin ilk ve halen çalışır durumdaki en eski hidroelektrik santrali müze olacak.

İlk elektrik üretim santrali müze olacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da gündeminde olan ve müze olarak değerlendirilmesi düşünülen santral, özelleştirme kapsamında satışa çıkartıldı. Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi, kuruluş temelini de oluşturan bu santrali satın alarak müzeye dönüştürmek istiyor.

Bugüne kadar Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş tarafından işletilen ve Scoda marka 3 türbin, 3 dinamo ve voltaj panellerinin orijinalliği bozulmadan korunan santral, Şubat ayında Elektrik Üretim A.Ş'ye (EÜAŞ) devredildi. EÜAŞ tarafından 56 hidroelektrik santrali ile birlikte özelleştirme kapsamına alınan Bünyan Hidroelektrik Santrali, Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş tarafından satın alınarak müzeye dönüştürülecek.

Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş tarafından Kayseri merkez, Bünyan ilçesi ve Talas bölgesinin enerji ihtiyacını karşılamak üzere yapımına 1926 yılında başlanan Hidroelektrik Santrali 320'şer kilovat gücündeki 1. ve 2. üniteleri 1929 yılında tamamlanarak üretime başladı.

Scoda firması tarafından Alman ve Çek mühendislerce kurulan santralin, 720 kilovatlık üçüncü ünitesi ise 1945 yılında faaliyete geçti. Enerji üretiminde kullandığı suyu, ilçenin güney batısında, 4 kilometre uzaklıktaki Pınarbaşı kaynağından alan santral, yaz aylarında üretim kapasitesi düşmesine rağmen yılda 5 milyon kilovat saat elektrik üretiyor.