Sudan'da Türk polisi rüzgarı

Birleşmiş Milletler bünyesinde Sudan'da eğitim faaliyetlerinde bulunan Türk polisleri, ülke halkının takdirini topluyor. Yaptıkları çalışmaları değerlendiren Sudan Misyonu Türk Polisi Grup Başkanı Atilla Hakan Çelik, burada göz yaşartan çalışmalara imza attıklarını belirti.

Yaptıkları çalışmalar sayesinde ülkede bulunan 42 farklı polis grubu arasında en çok tercih edilen grup olduklarını söyleyen Çelik, son 2 yılda 3 bin Sudanlı polisi eğittiklerini aktardı. Türkiye'nin Sudan'da çok sevildiğini belirterek, Sudan'ın ise dışarıdan görüldüğü gibi bir ülke olmadığını vurgulayan Çelik, Türk işadamları için Sudan'ın fırsat olduğunu aktardı.

Sudan'ın Port Sudan şehrinde 1992 yılından beri Birleşmiş Milletler Sudan Misyonu'nda görev yapan Atilla Hakan Çelik, Türk polisinin çalışmalarını Cihan'a değerlendirdi. Çelik, özellikle eğitim içerikli birlikteliklerinin Sudan halkını memnun ettiğini belirti. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı, eğitim veren Türk polislerin büyük bir kısmının amir olduğuna ve alanlarında uzman olduklarına dikkat çeki. Çelik, "Sudan ilgilenmemiz gereken bir ülke. Burada Türk Okulu bile var, yani Türkiye zaten burada. Halkın Türklere yaklaşımları çok sıcak ve çok yakın" diye konuştu.


TÜRK POLİSLERDEN SUDANLI MESLEKTAŞLARINA AYAKKABI YARDIMI

Türk eğitmenlerin Sudan'da görevini tamamladıktan sonra birçoğunun ağlayarak ayrıldığını dile getiren Genel Müdür Yardımcısı, yaşadıkları bir anıyı ise şöyle anlatt: "Motor eğitimine gelen Türk polis arkadaşlar, eğitime çıkarken Sudanlı polislerin ayaklarında ayakkabı göremeyince dayanamayıp kendi aralarında para toplayıp Sudanlı meslektaşlarına destek oldular" Böylesine bir atmosferde Sudan'da görev yapıp giden Türk polislerinin geride iyi bir iz bıraktığını söyleyen Çelik, Sudanlı polislerin de Türklerin ülkelerine bakış açılarının değişmesi gerektiğini kendilerine önemle izah ettiklerini kaydetti.

Ülkenin önemli bölgelerinden biri olan Güney Sudan'daki icraatlarını da sürdürdüklerini; ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Çelik, şöyle devam etti. : "Biz orada da eğitimimizi en iyi şekilde vereceğiz. Vermek için de her türlü fedakârlığı yapıp dünyanın neresinde olursa olsun Türklüğü, Türk kültürünün özünü ve sözünü en iyi şekilde aktaracağız. Her yeni güne bu ümit ile uyanıyoruz. Belki kendi ülkemizde kendi insanımızın gönlünü Türk polisi olarak yeterince fethedemesek de buradaki insanlarla bir nebze olsun o özlemimizi gideriyoruz"


Sudan'daki görevlerini "Temel polislik eğitimini verebilmek ve sistematiğini oturtup vazifeyi asıl sahiplerine bırakmak" olarak açıklayan Atilla Hakan Çelik, "Türk polisinin başarılarından dolayı bize karşı ihtiyaç hissetmeleri ve Türk hükümetinin de olumlu cevap vermesi, Sudan'da birçok gelişmeye vesile oldu. Birçok kapalı kapılar açıldı. Türk polisinin Sudan'da model oluşturması artık vatanımız insanı için bir güven sağlaması adına bir güvence olmalı" ifadelerini kullanıyor.


İŞADAMLARINI SUDAN'A ÇAĞIRDI

Sudan'a Türk işadamlarının gelmesinin de önemli olduğunu dile getiren ve bunu istediklerini ifade eden Genel Müdür Yardımcısı Çelik, "Ancak buraya gündelik mal satacak işadamlarının değil, burada istihdam sağlayacak, buradaki kültüre katkı sağlayacak, model olabilecek işadamlarının gelmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.


Sudan'ı "Genç kızların gece saatlerinde bile rahatlıkla dolaşabildiği bir ülke" olarak tanımlayan Türk yetkili, "Sudan'da yeni nesillere ihtiyaç var. Buradaki insanlara eğitim verebilecek insanlara ihtiyaç var. Sudan'da en önemlisi insanlara iş değil, ümit verebilmektir. Sudan gibi bir ülkede tek yükselme noktası vardır; o da ümitvâr olmaktır" şeklinde konuştu.