İngiltere Kıbrıs'taki toprak hakkından vazgeçebilir!

Birleşmiş Milletler,Kıbrıs'ta barışın sağlanması için İngiltere'nin Kıbrıs'taki toprak hakkının yüzde 3'ünden vazgeçebileceğini belirtti.

BM, İngiltere'nin Kıbrıs'taki çözüm ve arayış için topraklarının yarısından vazgeçebileceğini iddia etti.İngiltere'nin Kıbrıs'taki askeri üsleri bırakma teklifi daha önce de gündeme gelmişti.

BBC Türkçe servisin haberine göre, Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada, "Teklif, iki toplum arasında varılacak olan kapsamlı bir anlaşma, ve (bu anlaşmayı) iki halkın çoğunluğunun kabul etmesi ve iki tarafın da resmen onaylaması şartına bağlı olacak." denildiğini aktardı.

Kıbrıslı Rum ve Türk liderler, barış görüşmelerini Eylül 2008'de yeniden başlatmıştı.

İngiltere şu anda 1960 yılına kadar bir sömürgesi olan Kıbrıs toprağının yüzde üçünün egemenliğini elinde bulunduruyor.

İNGİLTERE'NİN İKİ ASKERİ ÜSSÜ VAR

İngiltere egemenliğindeki Dikelya ve Akrotiri bölgeleri, askeri üs olarak kullanılıyor. İngiltere'nin yeni teklifi ise bu toprakların 116 kilometrekaresinin Kıbrıs devletine devrini öngörüyor.

Ülkenin Kıbrıs'taki topraklarının toplam yüzölçümü ise 254 kilometrekare. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili olarak resmi bir açıklama yapılmadı.

BROWN HRİSTOFYAS İLE GÖRÜŞÜYOR

İngiltere'nin üsleri Kıbrıs'a devretme teklifi Annan planı referandumunun yapıldığı 2004 yılının öncesine dayanıyor. Teklif daha sonra resmi olarak geri çekilmemişti.

BBC'nin Kıbrıs'taki muhabiri Tabitha Morgan, bu teklifin yeniden gündeme getirilmesinin Birleşmiş Milletler'in bir yıldır devam eden barış görüşmelerini canlandırma girişiminin bir parçası olabileceğini söylüyor.

İngiltere başbakanı Gordon Brown'ın yarın Londra'da Kıbrıs cumhurbaşkanı Dimitris Hıristofyas ile görüşmesi bekleniyor.