Yağı çıkarılan zeytin rekoltesinde yüzde 50 düşüş

Antalya'da yağından faydalanmak üzere fabrikalara götürülen zeytin rekoltesinde yarı yarıya düşüş yaşandığı belirtildi.

Yağı çıkarılan zeytin rekoltesinde yüzde 50 düşüş
Alara Zeytin Yağı Fabrikası İşletmecisi Özkan Ballı, zeytin rekoltesinde ciddi düşüş yaşandıklarını söyledi.

2008 yılında yağ yaptırmak için 3 ton zeytin getiren bir kişinin bu yıl en fazla 1,5 ton zeytin getirdiği bilgisini veren Ballı, yaşanan düşüşü iklime bağladı.

Bölgede zeytin üretimi yapanların hemen hemen hepsinde yarı yarıya düşüş yaşandığını aktaran Ballı, birkaç ay önce çiftçilere bölgeye uyum sağlayan ve yüksek verim veren zeytin fidanı dağıtıklarını kaydetti.

Zeytin üretiminin yaygınlaşması için büyük çaba sarf ettiklerini anlatan Ballı, "2009 yılı zeytin üretici için hüsran olmuştur. Emeğinin karşılığını alamayan üreticiler giderlerini bile karşılayamaz hale geldi. Yetkililerin konuya el atması gerekiyor." dedi.

Zeytin hasadının bölgede başladığına işaret eden Ballı, üreticilerin topladıkları zeytinleri araçlarına yükleyerek yağ fabrikalarına götürdüğünü dile getirdi.

Yağ üretiminde çıkan zeytin çekirdeğinin yüksek kalorili yakacak olarak ekonomiye kazandırdıklarını dile getiren Ballı, işlenen zeytinlerde çıkan natürel zeytinyağının kilosunun 7 TL'den satıldığına işaret etti.


1 TON ZEYTİNDEN 250 LİTRE YAĞ ELDE EDİLİYOR

Bir ton zeytinden yaklaşık 250 litre yağ elde edildiğini vurgulayan Ballı, 45 derecenin altında zeytin işleyen tesiste günde ortalama 20 ton zeytin işlediklerini belirtti.

Zeytinyağının insan sağlığında çok büyük katkıları olduğunu hatırlatan Ballı, tekli, doymamış bir yağ olmasından dolayı zeytinyağının özellikle kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili olduğuna vurgu yaptı.

Kandaki kolesterol düzeyini artırıcı özelliğe sahip olan zeytinyağının çocuklarda beyin ve kemik gelişimini hızlandırdığını aktaran Ballı, "Zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. Zeytinyağı, E vitamini sayesinde yaşlanma etkilerini azaltır. Dokuları yenileyerek kireçlenmeyi önler. Cansız saçların kuvvetlenmesini sağlar. Unutkanlığı önler." diye konuştu.