Bu kadar fazla yememizin asıl sebebi buymuş...

Renklerin beslenme düzenimizde büyük bir etkiye sahip olduğunu biliyor muydunuz? Peki renklerin yemek üzerindeki etkileri neler? İşte renklerin yemek üzerindeki etkileri...

Bu kadar fazla yememizin asıl sebebi buymuş...
Bu kadar fazla yememizin asıl sebebi buymuş...
Renklerin beslenme psikolojisi üzerinde etkisi çok fazladır. Renkler besinlere olan algıyı, isteği az ya da çok yiyeceğinizi belirler. 1875 yılında Avrupalı doktor Ponza renklerin yaşamımızı nasıl etkilediğine dair bir araştırma yapıyor. Renkli duvarlar ve renkli mobilyalar kullanarak hastalarını gözlemlemeye başlıyor. Kullandığı renkler arasında kırmızı ve mavi bulunuyor. Uzun zamandır yemek yemeyi reddeden bir hasta kırmızı renklerle tasarlanmış odaya girdiğin de yemek yemek istiyor. Mavi odaya giren hasta ise sakinleşiyor. Öyleyse gelin renklerin yemekler üzerindeki etkilerini inceleyelim.

Daha çok yemeye sebep oluyor: Kırmızı
Tüm popüler fast food zincirlerinin logolarında genellikle kırmızı renk kullanılır. Şunu bilmelisiniz ki kırmızı renk, tüm renkler arasında iştah açıcı ve iştah uyarıcıbir renktir. Logolarda kırmızı renk kullanılmasındaki amaç dikkat çekme ve can çekme isteğini uyandırmak. Özelikle bu renk büyük bir heyecan yarattığı ve hareket etme isteği uyandırdığı için farkında olmadan daha çok yeme isteğine neden oluyor. Örneğin; çilek,kiraz, karpuz gibi birçok meyveyi veya besine karşı koyamıyorsanız, kırmızı rengin etkisi olabilir.

Rahatlatıcı etkisi var: Turuncu
Turuncu renkte kırmızı gibi heyecan yaratan ve enerji veren renkler arasında. Stresi azaltan ve rahatlatan bu renk yemeklerde daha çok yeme isteğine neden olabilir. Turuncu besinleri incelediğimiz de balkabağı, portakal, mandalina gibi birçok meyve ve sebze farklı tariflerle tabaklarda sunuluyor. Bu besinleri tüketirken aşırıya kaçmamak önemli.

Kontrolü kaybettiriyor: Sarı
Sarı renk serotonin hormonunu harekete geçiren en iyi renklerden biri. Mutluluk hormonu sağlayan sarı renk, daha rahat olmanıza ve umursamaz tavırlar sergilemenize neden olabilir, sizi mutlu hissettirebilir. Ancak bu tarz etkenler besin kontrolünü kaybedip fazla yemenize sebep neden olur. Sarı renkte en çok sevilen besinler arasında patates kızartması ve muz geliyor. Bu iki besine karşı koyamamanızın sebebi renginden kaynaklanıyor olabilir.

Kilo vermek isteyenler için: Mavi
İştahı azaltan ve baskılayan, kilo vermeyi destekleyen huzurun rengi olan mavi, yemek yemenizi mükemmelderecede dengeleyebilir. Huzur ve rahatlık rengi olan maviyi yemek sırasında masanızda yer verebilirsiniz.Yemeğinizi mavi tabaklarda yemeyi tercih edebilirsiniz.

Yeme isteğini artırmıyor, sağlıklı beslenmeyi temsil ediyor: Yeşil
Yeşil renk, sağlıklı beslenmeyi temsil eden tek renktir. Bunun nedeni yeşil rengin salata veya sebze tüketen kişinin sağlıklı beslenip kilo vereceği düşüncesidir. Birçok restoran zinciri sağlıklı yemeklerini yeşil renk vurgusuyla öne çıkarır. Yeşil rengin diğer etkileri ise; huzur vericidir ve sindirimi artırır. İştah kabartıcı etkisi yoktur. Eğer kilo vermek veya sağlıklı beslenmek istiyorsanız sofranızdan yeşillikleri ve yeşil sebzeleri eksik etmeyin.