Teknolojiye Direnen Sepetçiler Klarnet Eşliğinde Sepet Örüyor

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde teknolojiye direnen son sepetçi ustaları klarnet eşliğinde sepet örüyor.

Kaynarca ilçesi Topçu Mahallesi'nde yıllardır ahşap sepet örerek yaşamını sürdüren vatandaşlar, kendilerinden sonra mesleği devam ettirecek birilerinin olmadığından yakınıyor.

Kaynarca Belediye Başkanı Zeynur Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zaman zaman sepetçileri ziyaret ederek onların sorunlarını dinlediğini söyledi.

Özel, artık son sepetçi ustalarının son sepetlerini yaptıklarını ve aile ekonomisine katkıda bulunduklarını dile getirdi. 10 haneli mahallede çoğu vatandaşların sepetçilik yaparak kimseye muhtaç olmadan kendi geçimlerini sağladıklarını ifade eden Özel, "Çırak yetişmediği için artık sepetçilerimiz de son zamanlarını yaşıyor ve bundan sonra çırak yetişmediği için de sepetçilik mesleği bitiyor." dedi.

40 yıllık sepetçi ustası Şuayip Özgürcan da mesleğin kendilerine babalarından kaldığını belirterek, "Bu mesleği bizden sonra yürütecek kimse yok. Yapmış olduğumuz sepetleri kullananlar da oluyor. Bizler burada günde 2 sepet yaparak geçimimizi sağlıyoruz. Artık çırak yetişmiyor ve bizler bu mesleğin son ustalarıyız." ifadesini kullandı.

38 yıllık sepetçi ustası Recep Koç da mesleğin son ustaları olduklarını ifade ederek, "Bizlerden başka yetişen çırak yok ve sepetçilik de böylelikle bitecek. Bizler yıllardır burada sepetçilik yaparak geçimimizi sağlıyoruz ve ev ekonomimize katkıda bulunuyoruz. Çırak yetişmemesi bizleri üzüyor ama ne yapalım? Teknolojiye de fazla direnemiyoruz. Bizleri ziyarete klarnetçi arkadaşlarımız gelir ve bizlere müzik çalarak bizlere moral verirler. Bizler de müzik eşliğinde sepetlerimizi örüyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA